Nagyvilág

Menekültek ezreit kezdte magához venni az USA

Missouri államba érkezhet egy hétfős család, de akár tízezer további embert is az Egyesült Államokba telepíthetnek a szírek közül.

Elindult szerdán a jordániai Ammánból az első szír család, amit a gyorsított amerikai áttelepítési program keretében költöztetnek át az Egyesült Államokba. A hétfős család eredetileg Homszból menekült el és a Szíriával határos Jordánia Marfak nevű városában keresett menedéket. A család a nap folyamán a Missouri állambeli Kansas Citybe induló gépre szállt fel.

Tavaly október óta ezer szír menekültet telepítettek át Jordániából az Egyesült Államokba. A Barack Obama amerikai elnök által meghirdetett gyorsított áttelepítési program keretében megtízszerezhetik ezt a számot.

Tízezer menekült az USA-ba

Obama ugyanis célul tűzte ki, hogy szeptember 30-ig 10 ezer menekültet fogadjon be az Egyesült Államok. A program gyorsabb lebonyolításáért a jordániai fővárosban, Ammánban az idén februárban megnyitottak egy áttelepítésekkel foglalkozó központot, ahol naponta 600 szír menedékkérőt hallgatnak meg. Az Egyesült Államok ammáni nagykövete, Alice Wells szerint az átmeneti jelleggel létrehozott áttelepítési központ április 28-ig fog üzemelni.

Gina Kassem, az ammáni amerikai nagykövetség regionális menekültügyi koordinátora elmondta, hogy az Obama által célul kitűzött tízezer fős kontingenst a világ különböző országaiban élő szír menekültekből fogják feltölteni, de többségüket Jordániából készülnek áttelepíteni. “A tízezres szám csak az alap, nem pedig egy felső határ” – tette hozzá Kassem. Míg az áttelepítési eljárás általában 18-24 hónapot vesz igénybe, a gyorsított program keretében ezt három hónapra csökkentenék.

Az ENSZ szelektál

Kassem szerint az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) válogatja ki a leginkább védelemre szoruló menekültek csoportjait az áttelepítésekhez, majd felülvizsgálatra továbbítja az eseteket az amerikai hatóságoknak. A kiválogatásnál elsőbbséget élveznek olyanok, akik kínzás, vagy nemi erőszak áldozataivá váltak, illetve a felnőtt felügyelet nélküli kiskorúak. “Nem zárunk ki és nem is választunk ki családokat műveltségi háttér, nyelvtudás, vagy más társadalmi-gazdasági tényezők alapján. És nem választunk szét családokat” – mondta Kassem.

Az UNHCR adatai szerint a szervezetnél regisztrált több mint 4,7 millió szíriai menekültből nagyjából 635 ezren élnek Jordániában. Ugyanakkor az arab királyságban élő szírek tényleges száma meghaladja az 1,2 milliót azokkal, akik a konfliktust megelőzően érkeztek az országba. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik