Nagyvilág

Visszaesett a Görögországba érkező menekültek száma

Jelentősen csökkent a Törökországból Görögországba illegálisan érkező menekültek száma: az elmúlt 24 óra alatt csupán 68-an keltek át a török partokról az égei-tengeri szigetekre, közölte szerdán a menekültkérdéssel foglalkozó görög válságtörzs.

A testület beszámolója szerint előző nap még 225 menedékkérő tette meg ezt az utat. A válságstáb tájékoztatott arról is, hogy kedden és szerdán délelőtt nem toloncoltak vissza egyetlen bevándorlót sem a Brüsszel és Ankara között március 20-án életbe lépett menekültügyi paktum keretében.

A hatóságok közlése szerint jelenleg a menedékkérelmének feldolgozása folyik. Hétfőn 202 menekültet küldtek vissza Leszbosz és Híosz szigetéről Törökországba. Egy névtelenül nyilatkozó török tisztségviselő kedden azt mondta, hogy a menekültek következő csoportjának szerdára tervezett visszaküldését a görög fél péntekre halasztotta.

A görög válságstáb becslése szerint a balkáni migrációs útvonal március 9-i lezárása óta nagyjából 53 ezerre duzzadt a Görögországban ragadt menekültek és migránsok száma.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik