Külföld
marine le pen, jean-marie le pen (Array)

Megvágta a bíróság a gázkamrázó id. Le Pent

24.hu
24.hu

2016. 04. 06. 18:26

Pénzbírságot kapott a francia Nemzeti Front egykori vezére, aki hetet-havat összehord mostanság. Nemrég a német megszállás francia quislingjét fényezte.
Korábban a témában:

Harmincezer eurós pénzbírságra ítélték szerdán a francia hatóságok Jean-Marie Le Pent, a szélsőjobboldali Front National (FN) párt egykori vezetőjét, amiért tavaly megismételte egy korábbi kijelentését, miszerint a gázkamrák a második világháború egyik “részletkérdését” jelentik.

A párizsi büntetőbíróság a politikust emberiesség elleni bűncselekmény megkérdőjelezésében találta bűnösnek, és elutasította a jelenleg EP-képviselőként tevékenykedő Le Pen mentelmi jogára való hivatkozását. A 87 éves politikust ezen felül összesen tízezer eurós kártérítés és a kamatok megfizetésére kötelezte a törvényszék a felpereseknek, három társaságnak.

Jean-Marie Le Pent korábban már kétszer – először 1987-ben – polgári peres eljárásban elítélték a bíróságok hasonló kijelentései miatt. Lánya, Marine Le Pen, az FN jelenlegi vezetője tavaly fegyelmi eljárást indított apja ellen, aminek közvetlen előzménye az az interjú volt, ami a Rivarol című szélsőjobboldali, antiszemita újságban jelent meg, és amiben az idős politikus védelmébe vette Philippe Pétaint, a második világháború idején a nácikkal kollaboráló francia rendszer vezetőjét.

Később Marine Le Pen megpróbálta megfosztani apját az FN tiszteletbeli elnöki posztjától is, ezt azonban egy fellebbviteli bíróság megakadályozta. A szélsőjobboldali politikus nem rejtette véka alá, azt szeretné, ha apja már visszavonulna a politikától.

A szerdai ítéletet az idézte elő, hogy 2015. április 2-án egy újságíró megkérdezte az idős politikust, megbánta-e, hogy “részletkérdésnek” minősítette a gázkamrákat. “Egyáltalán nem. Az, amit mondtam, összhangban áll azzal az elképzelésemmel, miszerint a gázkamrák a háború történetének egy részletét jelentik, és nem a háború volt a gázkamrák egyik részlete”. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.