Nagyvilág

Jön az Európai Bizottság új menekültügyi javaslata

Sutba dobhatják a dublini rendszert.

Az Európai Bizottság szerdán előáll várva várt javaslataival a menekültügyi szabályok reformjára vonatkozóan.

A jelenleg érvényes dublini egyezmény története az 1990-es évekre nyúlik vissza, ennek fő szabálya, hogy az érkező személyeknek ott kell menedéket kérniük, ahol először az Európai Unió területére lépnek. Tavaly azonban egymilliónál is többen érkeztek, a szabályozás pedig a gyakorlatban megbukott. Augusztusban a német kancellár át is lépett az egészen, amikor bejelentette, hogy a Szíriából érkezők kérhetnek menedéket Németországtól.

A Guardian még a nyilvánosságra hozatal előtt megszerezte az Európai Bizottság szerdán közzéteendő javaslatát. Ennek indoklásában az áll, hogy a jelenlegi menekültválság alapvető szerkezeti hiányosságokra mutatott rá az európai menekültügyi és migrációs politikában.

A testület két javaslatot terjeszt elő. Az egyik felszámolná a dublini egyezményt, és a menedékkérők kötelező érvényű elosztását írná elő, figyelembe véve a tagállamok befogadóképességét. A másik lehetőség, hogy a dublini rendszer érvényben marad, de kibővítik azzal, hogy válsághelyzetben a többi tagállam leveszi a terhet a frontországokról. Ennek alapja az a már meglévő megállapodás, amely 160 ezer szíriai menedékkérő elosztásáról szól.

Bármelyik lehetőség is lépjen életbe, arra mind a 28 EU-tagállamnak rá kell bólintania. A liberálisok EP-frakciójának vezetője, Guy Verhofstadt szerint létfontosságú, hogy az EU túllépjen a dublini rendszeren, amely arról szólt, hogy a tagállamok azon versengenek, hogyan tudnak kevésbé vonzóak lenni a menekültek számára, miközben ezzel megbénították Európát. (The Guardian)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik