Nagyvilág

A Zika-vírusra költik az Ebola elleni harcból megmaradt pénzt

A nyár közeledtével egyre nagyobb szükség van a dollár-százmilliókra, de Amerikában politikai vetülete is van a kérdésnek.

Kongresszusi források szerint döntés született az elnöki hivatalban arról, hogy az Ebola-járvány elleni, sikeresnek bizonyult harcra szánt, el nem költött forrásokat a Zika-vírus visszaszorítására fordítsák.

A 600 millió dollárnyi (165 milliárd forint) összeg legnagyobb részét a szövetségi járványügyi hivatal kaphatja meg, amely a Zika-vírus elleni vakcina kifejlesztésén, és a kórokozót terjesztő szúnyogok irtásán dolgozik.

Az átcsoportosításról szóló döntést szerdán jelentheti be hivatalosan a Fehér Ház. Barack Obama egyébként 1,9 milliárd dollárt kért a Zika elleni harcra, de a republikánus többségű kongresszus ezt elutasította. Ugyanakkor a nyár beköszöntével a helyzet súlyosbodására kell számítani.

A republikánus kongresszusi képviselők egyébként maguk is a források átcsoportosítását javasolták, és kilátásba helyezték, hogy a jövőben hajlandóak megszavazni újabb összegeket. „Tudattam a Fehér Házzal, hogy támogatom a kiegészítést, ha meg tudják nekem mutatni, hogy hová megy a pénz, és milyen eredménnyel” – mondta Lindsey Graham szenátor. (AP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik