Külföld

15 napig nem küldünk vissza menekülteket Törökországba

24.hu
24.hu

2016. 04. 06. 20:29

Legalább tizenöt napig szünetel a menekültek hétfőn megkezdődött visszaküldése Törökországba, mivel az intézkedés miatt megnövekedett a benyújtott menedékkérelmek száma, amelyeket a görög hatóságoknak fel kell dolgozni – közölte szerdán Nikosz Kszidakisz, az európai ügyekért felelős görög miniszter.

A görög kabinet mindenesetre nem zárta ki, hogy az EU-török megállapodás értelmében a következő napokban megszervezzék újabb menekültek visszaszállítását azok közül, akik nem adtak be menedékkérelmet a dél-európai országban.

Kszidakisz azt mondta, a hatóságok becslései szerint legalább tizenöt napos szünetet tartanak, ezalatt az idő alatt megpróbálják egyéni elbírálással, de gyorsított eljárásban feldolgozni az eddig beérkezett menedékkérelmeket. “A hatóságok tizenöt nap alatt 400-500 kérelmet tudnak elbírálni” – mutatott rá.

A tárcavezető emlékeztetett rá, hogy Brüsszel segítséget ígért Görögországnak elsősorban a menekültjogi szakértők terén, azonban eddig csupán néhány tucatnyi jogász érkezett. “Ez az eljárás gyengesége. A rendőröket sokkal egyszerűbb áttelepíteni, mint a tolmácsokat és a menekültjogi szakértőket” – fejtette ki Kszidakisz.
“Túlzás volt azt mondani, hogy néhány napon belül minden elkezdődhet, egyenesen őrültség volt. Többször is jeleztük Brüsszelnek, hogy ezt tudjuk” – jegyezte meg a tárcavezető.

Az Európai Unió és Törökország között március 18-án megkötött, az Európába tartó menekültáradat megállítását célzó megállapodás értelmében április 4-én óriási médiafigyelem közepette kezdődött meg az Égei-tengeren a görög szigetekre március 20. óta érkezett, a görög hatóságok által elutasított menedékkérők és a menedékjogi kérelem benyújtásától elzárkózó illegális határátlépők visszaküldése Törökországba.

Hétfőn a görög Leszbosz és Híosz szigetekről 202 migránst szállítottak vissza a török Dikili kikötőjébe.  Közülük a görög hatóságok közlése szerint senki nem nyújtott be menedékkérelmet. Ezt követően az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) közölte, e migránsok közül tizenhárom embert jogtalanul küldtek vissza, mivel ők jelezték menedékkérelmük benyújtására vonatkozó szándékukat, ha hivatalosan nem is adták be a dokumentumot. A görög hatóságok mindezt cáfolták.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Hemzseg a hibáktól A Piramis

Kommentek

The Dark knight Le chevalier noir
The Dark Kight 
2008
Real  Christopher Nolan
Heath Ledger.
COLLECTION CHRISTOPHEL © Warner Bros
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.