Nagyvilág

Örményország elismerheti Hegyi-Karabahot

Jereván akkor ismeri el a terület Azerbajdzsántól való függetlenségét, ha tovább fokozódik az azeri fél harci tevékenysége.

Szerzs Szargszján örmény államfő arra reagált, hogy az azeri hadsereg az éjjel a feleket elválasztó vonal teljes szakaszán lőtte Hegyi-Karabah lakott területeit, és az azeri védelmi tárca szerint megsemmisítették az örmények hegyi-karabahi parancsnoki-vezérkari állását.

“Örményország az 1994-ben kötött tűzszüneti megállapodásban részes félként továbbra is eleget tesz Hegyi-Karabah lakosságának biztonságával kapcsolatos kötelezettségeinek” – mondta az örmény elnök, és hozzátette, hogy utasítást adott egy katonai együttműködési megállapodás kidolgozására az érintett térséggel.

“A harci tevékenységek további kiéleződése előreláthatatlan és visszafordíthatatlan következményekhez vezethet, köztük egy nagyszabású háborúhoz is” – figyelmeztetett az örmény államfő. “Ez nyilvánvalóan kihatással fog bírni nemcsak a dél-kaukázusi, de az európai térség biztonságára és stabilitására is.”

Az azerbajdzsáni védelmi minisztérium hétfői közlése szerint megsemmisítették az örmények parancsnoki-vezérkari állását Hegyi-Karabahban. A támadás során nagyszámú katonával, köztük magas rangú tiszttel is végeztek – derül ki az azeri védelmi tárca közleményéből. Ígéretet tettek arra is, hogy nyilvánosságra hozzák a műveletről készült videofelvételeket.

Örményország és Azerbajdzsán az 1980-as évek vége óta konfliktusban áll egymással Hegyi-Karabah ügye miatt. A többségében örmények lakta terület az 1990-es évek elején – Örményország támogatásával vívott – véres háború nyomán szakadt el Azerbajdzsántól. A tartomány parlamentje 1996-ban kikiáltotta Karabah függetlenségét, de ezt csak néhány ország ismerte el. Azerbajdzsán továbbra is saját területének tekinti a karabahi enklávét, ahogy lényegében Örményország is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik