Nagyvilág

Örményországba látogat Ferenc pápa

A Vatikán tanulmányozza Ferenc pápa örményországi látogatásának lehetőségét, jelentette be Federico Lombardi szentszéki szóvivő pénteken.

Lombardi atya hangsúlyozta, hogy az egyházfő örményországi útjának még nincsen kidolgozva a programja és a vatikáni illetékesek sem utaztak még az országba a pápai látogatásokat megelőző “helyszíni szemlére”.

Az olasz sajtó által idézett örmény források arról írtak, hogy Ferenc pápa június 22. és 26. között látogat az ázsiai országba. Federico Lombardi kijelentette, hogy az útnak még nincsen végleges dátuma. Azt megerősítette, hogy a katolikus egyházfő látogatása június második felében lehet.

Utoljára II. János Pál látogatott Örményországba 2001-ben, az örményeknek a kereszténységhez való csatlakozása 1700. évfordulóján. A katolikus egyházfő akkor az oszmán birodalom végnapjaiban az örmények ellen elkövetett népirtásra emlékező jereváni emlékműnél is imádkozott.

Ferenc pápa tavaly április 12-én, a Szent Péter-bazilikában az örmények 1915-ös legyilkolásának 100. évfordulója alkalmából bemutatott örmény rítusú misén népirtásnak nevezte az egy évszázaddal korábban történteket. Ezt követően Törökország visszahívta szentszéki nagykövetét, akit idén februárban küldött vissza Rómába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik