Nagyvilág

Nemzetközi offshore botrány: a panamai elnök zéró toleranciát hirdetett

Juan Carlos Varela azt ígérte: bármilyen nyomozásban együttműködnek, amely a visszaélésgyanús ügyletek miatt indul.

A panamai kormány „zéró toleranciát” tanúsít a pénzügyi szektorban való visszaélésekkel szemben – mondta Juan Carlos Varela elnök azután, hogy több százezer offshore cég adatai szivárogtak ki a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodától. Az ügynek magyar szereplői is vannak, a Direkt36 vasárnap egy volt fideszes képviselő érintettségét tárta fel, és a következő napokban, hetekben újabb információkat hoz majd nyilvánosságra.

A dokumentumokat a német Süddeutsche Zeitung szerezte meg, azok feldolgozásán pedig egy éven át dolgozott egy több száz fős nemzetközi újságíró csoport. Eltitkolt offshore vállalatokra derült fény Vlagyimir Putyin orosz elnök, Petro Porosenko ukrán államfő, Szalmán bin Abdel-Aziz szaúdi király és Hszi Csin-ping kínai elnök köreiben is.

A panamai elnök szerint a kiszivárgott információk rossz fényt vetnek kormányára, és azt ígérte: az ügyletekkel kapcsolatban országa bármilyen nyomozásban közre fog működni.

Ramón Fonseca, az ügyvédi iroda egyik társalapítója kijelentette: cége nem felelős az offshore cégekkel történt visszaélésekért. Azt mondta, a dokumentumok kiszivárogtatása szerinte bűncselekmény és „Panama megsértése”. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik