Nagyvilág

Obama a nukleáris terrorizmustól, Orbán az ISIS-től tart

Az amerikai elnök szerint most nem olyan nagy a veszélye, hogy a terroristák piszkos bombát kreáljanak, de nem árt az éberség. Orbán is megjelent a washingtoni atomcsúcson és különöset szólt.

A nukleáris terrorizmus veszélye érzékelhetően csökkent, azonban nem múlt el, ráadásul folyamatosan változik – jelentette ki pénteken Barack Obama amerikai elnök a nukleáris biztonságról szóló washingtoni csúcson. A konferencián 56 állam-, illetve kormányfő, köztük Orbán Viktor magyar miniszterelnök vesz részt.

Obama szerint a közös erőfeszítéseknek köszönhetően eddig egy terrorszervezetnek sem sikerült atomfegyverre vagy “piszkos bombára” (radioaktív anyagot hagyományos töltetek felrobbantásával szétszóró fegyverre) szert tennie. Obama felszólította a világ országainak vezetőit, hogy erősítsék meg a nukleáris létesítmények védelmét.

Az elnök szerint biztosra vehető, hogy ha az Iszlám Állam “őrültjei” nukleáris fegyverhez jutnának, felhasználnák arra, hogy a lehető legtöbb emberrel végezzenek. Obama leszögezte, hogy a terroristák számára nehezebbé válhat nukleáris anyagok beszerzése a hamarosan hatályba lépő, 102 ország által ratifikált “kulcsfontosságú szerződés”, a nukleáris anyagok fizikai védelméről szóló egyezménynek köszönhetően.

Orbán: fejleszteni kell az atomot

Orbán Viktor a csúcson napirenden lévő témákról a közmédiának adott interjúban kijelentette: “nagyon fontos az a bizonyosság, amelyet itt kaptunk, és amely megerősít bennünket abban, hogy a nukleáris energia a következő évszázadban is velünk lesz, és a legfejlettebb országok nem leépítik nukleáris kapacitásukat, hanem éppen hogy fejlesztik”.

Hozzátette azonban: “mindennek az előfeltétele az, hogy a biztonságot garantálni tudjuk, és nem is egyszerűen a technológiai biztonságról van szó, arról, hogy ne legyen baj az erőműveinkkel, hanem arról, hogy a világban megnövekedett terrorfenyegetettség miatt az atomerőműveket például a szokásosnál nagyobb veszély fenyegeti”. Szerinte e veszélyek elhárításában is együtt kell működni, és a konferencián éppen ennek az együttműködésnek a technikáit és módszereit dolgozzák ki.

A magyar kormány komolyan veszi a terrorfenyegetést, és megtette a szükséges intézkedéseket – folytatta Orbán. Arra az információra, amit a napokban a Washington Times közölt, miszerint az Iszlám Állam név szerint Magyarországot is megfenyegette, azt mondta: “nem lehet egy ilyen fenyegetést nem komolyan venni”. Orbán kifejtette, hogy a magyar kormány megtette a szükséges intézkedéseket, kapcsolatban áll az európai és az amerikai szervekkel.

Nagy megállapodás nem várható

Pénteken szekcióülések voltak az értekezleten. A szekcióüléseken olyan kérdéseket vitatnak meg, mint annak a fenyegetésnek a megelőzése, illetve minimalizálása, amit a nem biztonságos nukleáris anyagok jelentenek. Elemzők szerint áttörés nemigen várható, hiszen két atomhatalom – Oroszország és Pakisztán – nincs jelen a washingtoni csúcson, és nincsenek megbízható adatok a radioaktív anyagok feketekereskedelméről sem.

Csütörtökön Obama a Fehér Házban díszvacsorát adott a találkozón résztvevő állam- és kormányfőknek, míg ezzel egy időben a külügyminisztériumban John Kerry látta vendégül a konferencián részt vevő külföldi kollégáit. Köszöntő beszédében a miniszter azt mondta, hogy bár a nukleáris biztonság ügye néha lassan halad, és változatlanul sok a tennivaló, “minden egyes lépés, amit megteszünk, távolodás a veszélyektől”.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik