Külföld

Obama a nukleáris terrorizmustól, Orbán az ISIS-től tart

24.hu
24.hu

2016. 04. 01. 21:29

Az amerikai elnök szerint most nem olyan nagy a veszélye, hogy a terroristák piszkos bombát kreáljanak, de nem árt az éberség. Orbán is megjelent a washingtoni atomcsúcson és különöset szólt.
Korábban a témában:

A nukleáris terrorizmus veszélye érzékelhetően csökkent, azonban nem múlt el, ráadásul folyamatosan változik – jelentette ki pénteken Barack Obama amerikai elnök a nukleáris biztonságról szóló washingtoni csúcson. A konferencián 56 állam-, illetve kormányfő, köztük Orbán Viktor magyar miniszterelnök vesz részt.

Obama szerint a közös erőfeszítéseknek köszönhetően eddig egy terrorszervezetnek sem sikerült atomfegyverre vagy “piszkos bombára” (radioaktív anyagot hagyományos töltetek felrobbantásával szétszóró fegyverre) szert tennie. Obama felszólította a világ országainak vezetőit, hogy erősítsék meg a nukleáris létesítmények védelmét.

Az elnök szerint biztosra vehető, hogy ha az Iszlám Állam “őrültjei” nukleáris fegyverhez jutnának, felhasználnák arra, hogy a lehető legtöbb emberrel végezzenek. Obama leszögezte, hogy a terroristák számára nehezebbé válhat nukleáris anyagok beszerzése a hamarosan hatályba lépő, 102 ország által ratifikált “kulcsfontosságú szerződés”, a nukleáris anyagok fizikai védelméről szóló egyezménynek köszönhetően.

Orbán: fejleszteni kell az atomot

Orbán Viktor a csúcson napirenden lévő témákról a közmédiának adott interjúban kijelentette: “nagyon fontos az a bizonyosság, amelyet itt kaptunk, és amely megerősít bennünket abban, hogy a nukleáris energia a következő évszázadban is velünk lesz, és a legfejlettebb országok nem leépítik nukleáris kapacitásukat, hanem éppen hogy fejlesztik”.

Hozzátette azonban: “mindennek az előfeltétele az, hogy a biztonságot garantálni tudjuk, és nem is egyszerűen a technológiai biztonságról van szó, arról, hogy ne legyen baj az erőműveinkkel, hanem arról, hogy a világban megnövekedett terrorfenyegetettség miatt az atomerőműveket például a szokásosnál nagyobb veszély fenyegeti”. Szerinte e veszélyek elhárításában is együtt kell működni, és a konferencián éppen ennek az együttműködésnek a technikáit és módszereit dolgozzák ki.

A magyar kormány komolyan veszi a terrorfenyegetést, és megtette a szükséges intézkedéseket – folytatta Orbán. Arra az információra, amit a napokban a Washington Times közölt, miszerint az Iszlám Állam név szerint Magyarországot is megfenyegette, azt mondta: “nem lehet egy ilyen fenyegetést nem komolyan venni”. Orbán kifejtette, hogy a magyar kormány megtette a szükséges intézkedéseket, kapcsolatban áll az európai és az amerikai szervekkel.

Nagy megállapodás nem várható

Pénteken szekcióülések voltak az értekezleten. A szekcióüléseken olyan kérdéseket vitatnak meg, mint annak a fenyegetésnek a megelőzése, illetve minimalizálása, amit a nem biztonságos nukleáris anyagok jelentenek. Elemzők szerint áttörés nemigen várható, hiszen két atomhatalom – Oroszország és Pakisztán – nincs jelen a washingtoni csúcson, és nincsenek megbízható adatok a radioaktív anyagok feketekereskedelméről sem.

Csütörtökön Obama a Fehér Házban díszvacsorát adott a találkozón résztvevő állam- és kormányfőknek, míg ezzel egy időben a külügyminisztériumban John Kerry látta vendégül a konferencián részt vevő külföldi kollégáit. Köszöntő beszédében a miniszter azt mondta, hogy bár a nukleáris biztonság ügye néha lassan halad, és változatlanul sok a tennivaló, “minden egyes lépés, amit megteszünk, távolodás a veszélyektől”.

(MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.