Külföld
Polish Prime Minister Beata Szydlo holds a press conference after Summit of leaders of European Union at European Council headquarters in Brussels, Belgium on 18.12.2015 by Wiktor Dabkowski

Az anya életéért sem lehetne abortuszt végezni Lengyelországban

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2016. 03. 31. 20:34

A miniszterelnök, Beata Szydło támogatja a javaslatot. Egy nőjogi szervezet képviselője Hitlerhez és Ceausescuhoz hasonlította, amit a kormány tesz.

Beata Szydło lengyel miniszterelnök csütörtökön arról beszélt: támogatja az abortusz teljes betiltását. Az ország katolikus templomaiban vasárnap hirdettek kampányt az abortusz ellen. A papok felolvasták a püspöki konferencia levelét, mely szerint a meglévő, eleve korlátozott abortuszjogokat is fel kellene számolni. A Fundacja Pro nevű abortuszellenes szervezet aláírásgyűjtésbe fogott, hogy a parlament elé vigyék a kérdést.

A kormányfő a lengyel állami rádióban azt mondta: minden képviselő a lelkiismeretének megfelelően szavaz majd. „Jelenleg nem tudok mit mondani a törvényjavaslatról, mert még nem létezik, de a magam részéről igen, támogatom a kezdeményezést” – közölte.

A jelenleg érvényben lévő, 1993-as törvény a terhesség 25. hetéig teszi lehetővé az abortuszt, de csak akkor, ha az anya élete veszélyben van, a fogantatás erőszak miatt történt, vagy a magzatnak súlyos rendellenessége van. A püspöki konferencia azonban az ötödik parancsolatra hivatkozik: „Ne ölj”.

A Lengyel Női Kongresszus egyik vezetője, Monika Płatek azt mondta: a miniszterelnök álláspontja azt mutatja, hogy a kormánypárt az egyház befolyása alatt áll. „A püspököket nem érdekli, ha egy nő meghal. Szydło egy báb. Az abortusztörvény a feltétele annak, hogy az egyház támogassa a Jog és Igazságosság Pártot” – mondta Płatek, aki szerint az állam az erkölcsi megfontolásokra hivatkozva akar teljes kontrollt gyakorolni.

„Láttuk már ezt Hitler és Ceausescu alatt is, most pedig a Jog és Igazságosság csinálja ezt” – mondta Monika Płatek, a varsói egyetem jogász professzora. (The Guardian)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.