Nagyvilág

Adományokból újíthatta fel lakását a vatikáni bíboros

A vatikáni ügyészség vizsgálatot indított a pápai állam tulajdonában levő Bambin Gesu római gyermekkórház volt elnökével és volt pénztárnokával szemben - jelentette be csütörtökön Greg Burke, a szentszéki sajtóközpont igazgatóhelyettese. Olasz sajtóértesülések szerint a kórháznak szánt adományokból fizették Tarcisio Bertone bíboros, volt szentszéki államtitkár vatikáni lakásának újjáépítését - írja az MTI.

A Vatikán hangsúlyozta, hogy Tarcisio Bertonéval szemben nem indult vizsgálat. Az ügy azonban közvetlenül érinti a bíborost, mivel a vatikáni ügyészség a Bertone lakásának újjáépítésére fordított összeg eredetére kíván fényt deríteni. A vatikáni ügyészség Giuseppe Profiti, a Bambin Gesu volt elnöke ellen indított vizsgálatot, aki hét éven át vezette a kórházat, és tavaly januárban mondott le, továbbá a volt pénztáros, Massimo Spina ellen.

A 81 éves Tarcisio Bertone olasz bíboros 2006 és 2013 között, vagyis XVI. Benedek pápasága idején a szentszéki államtitkárságot vezette.

A kúriáról történt visszavonulása után a Vatikánban maradt, és a pápai állam területén egy több száz négyzetméteres, tetőteraszos lakásba költözött, amelyet teljesen felújíttatott.

Fotó: Europress fotóügynökség
Fotó: Europress fotóügynökség

Ez negatív visszhangot váltott ki az olasz sajtóban, mivel az olasz bíborossal ellentétben Ferenc pápa lemondott a pápai lakosztályba való beköltözésről és a vatikáni Szent Márta-ház egyik kétszobás lakását választotta.

A bíboros lakásának felújítási költségeiről elsőként Emanuele Fittipaldi, a L’Espresso hetilap újságírója írt, aki tavaly októberben megjelent Avarizia (Fukarság) című könyvében vatikáni dokumentumokkal bizonyította, hogy Tarcisio Bertone lakásfelújítása több mint 400 ezer euróba került, és az összeget a Bambin Gesu kórházat fenntartó alapítvány fizette ki.

A 19. század második felében alapított, a Gyermek Jézusról elnevezett római gyermekkórház a Vatikán tulajdona. Működését adományokból tartja fenn a kórházat irányító alapítvány, amely az Ior vatikáni bankban tartja a kórháznak juttatott összegeket.

Bertone először azt állította, hogy a felújítást önerőből fizette, majd azt, hogy a kórház alapítványa intézte a munkákat, de ő nem tudta, hogy ezt a kórház számlájáról fizették. A bíboros tavaly bejelentette, hogy 150 ezer eurót visszafizet a Bambin Gesunak.

Fotó: Europress fotóügynökség
Fotó: Europress fotóügynökség

A L’Espresso honlapján csütörtökön megjelent dokumentumok szerint a kórházi alapítvány 422 ezer eurót fizetett a munkákat kivitelező La Castelli Re olasz építési cégnek az Ior bankon keresztül.

Tarcisio Bertonénak korábban az olasz sajtó felrótta, hogy 2012-ben a Bambin Gesu fizette a bíboros egyik helikopteres olaszországi látogatását, amely 30 ezer euróba került.

A bíboros tagadta, hogy tudott volna arról, hogy az útját a kórház alapítványa fizette.

A vatikáni ügyészség Emanuele Fittipaldival szemben tavaly novemberben vádat emelt bizalmas vatikáni dokumentumok közlése miatt. A per következő tárgyalása április 6-án lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik