Belföld

Erdő Péter: a húsvét öröme felelősségre szólít, de reményt is ad

A Vatikánban teljes sötétségbe borul a Szent Péter-bazilika.

Zsúfolásig megtelt szombat este a Szent István-bazilika, ahol Erdő Péter bíboros, esztergomi érsek tartott húsvéti vigíliát. „A feltámadás fényében felelősek vagyunk egymásért, népünkért és a teremtett világért” – mondta.

Erdő Péter szentbeszédében hangsúlyozta: a húsvét öröme felelősségre szólít, de egyben erőt és reményt is ad, mert „Isten minden jó igyekezetünkben szeretettel kísér minket”. A feltámadt Krisztus megjelenésekor azt mondta tanítványainak: „Ne féljetek!” és ugyanezt mondja nekünk is, „mert az élet és a szeretet lehetőségei meghaladják az emberi képzeletet, mert földi és örök életünk Istenben van elrejtve” – fogalmazott a bíboros.

A Vatikánban a teljesen sötétbe boruló Szent Péter-bazilikában kezdődik virrasztás nagyszombat este. A húsvéti vigília fél kilenckor a Szent Péter-bazilika bejáratánál indul, ahol Ferenc pápa megáldja a tüzet és a húsvéti gyertyát. Innen a bazilika főhajóján az oltárig haladnak. Ezalatt a hívőkkel teli székesegyház teljes csendben és sötétben van, csak a papok és a hívők kezében levő gyertyák világítanak. A bazilikában akkor gyulladnak meg a fények, amikor a pápa az oltárhoz ér. A szertartás során megszólalnak a Szent Péter-bazilika addig néma harangjai is.

Ferenc pápa a virrasztáson tizenkét fiatalt és időst részesít a keresztség, valamint az első áldozás és bérmálkozás szentségében, akik a világ különböző országaiból érkeznek.

A Szent Péter tér és a Vatikán egész környékén kiemelt a biztonsági készültség. A bazilikába tartó hívőket egyenként fémdetektorral ellenőrzik a Szent Péter térre való belépéskor. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik