Külföld

Abdeslam feldobja a barátait, hogy ne közellenségként ítéljék el

24.hu
24.hu

2016. 03. 31. 11:25

A párizsi terrortámadások utolsó élő elkövetője szeretne együttműködni a francia hatóságokkal, ha cserébe kiadják érte Franciaországnak. Ezt Salah Abdeslam ügyvédje mondta el. A terrorista jelenleg Belgiumban van, miután nemrég Brüsszelben fogták el, pár nappal a brüsszeli robbantások előtt.

A férfi korábban nem akart együttműködni, sőt, szeretett volna egy ideig még Belgiumban maradni. A terrortámadások után viszont azt kérte, mielőbb adják ki Franciaországnak. Az ügyvédje azt mondta, Abdeslam nem tudott a brüsszeli akció tervéről, pedig nagyon sok szálon kötődik az elkövetőkhöz.

Azt nem tudni, a mostani együttműködés mit jelenthet, vagy hogy a francia hatóságok beleegyeztek-e az együttműködésbe. Azt tudjuk, hogy a főügyészség nem ellenzi a kiadatást, amelyet a francia hatóságok a gyanúsított elfogását követően kérelmeztek. De Abdeslam akár jelenthet is a terrorizmussal gyanúsított barátairól. Abdeslam kiadatásáról csütörtökön vagy pénteken dönthet a belga bíróság.

Gyáva volt felrobbanni

Abdeslamnak Párizsban, a Stade de France stadionban kellett volna magát felrobbantania, de az utolsó pillanatban meggondolta magát. A Daily Mail már egyből azt a címet adta a hírének, hogy a férfi a világ legkeresettebb emberéből az ISIS első számú ellenségévé válhat.

Korábban még a parlament előtt is beszéltek arról, hogy Abdeslam nem hajlandó együttműködni. Koen Geens belga igazságügyi miniszter ezt mondta a parlament előtt tartott beszédében:

A szövetségi főügyész arról tájékoztatott, hogy Salah Abdeslam a zaventemi és a metróállomásban végrehajtott támadások óta nem akar beszélni

A 26 éves belgiumi születésű, francia állampolgárságú terroristát, Salah Abdeslamot nemrég fogták el Brüsszelben, miután négy hónapig menekült a hatóságok elől. Ezután hirtelen elkezdtek nagyon vigyázni arra, hogy nehogy öngyilkos legyen. Pedig az már a párzsi merényletek alatt kiderült, hogy a férfi túl gyáva ahhoz, hogy felrobbantsa magát.

Pálfordulás

A férfi ügyvédje, Sven Mary az elfogás után úgy nyilatkozott, Abdeslam együttműködik majd a belga hatóságokkal, de a kiadatását a franciáknak elutasítja. Ez változott mostantól a pontos ellenkezőjére. Akkor az ügyvéd újságíróknak azt mondta, mivel Franciaországban közellenségnek állították be védencét, tart a hatalommal való visszaéléstől, ezért harcolni fog a kiadatás ellen.

Egyébként Abdeslam elkapásánál egy csomó hibát vétettek a rendőrök. Egy rendőri jelentésben már december elején szerepelt a címe annak a lakóháznak, amely Abdeslam búvóhelyéül szolgált. A La Libre Belgique című belga lap értesülései szerint egy rendőr december 7-én bizalmas jelentést küldött a terrorellenes biztonsági szerveknek, amelyben leírta a címét annak a brüsszeli lakóháznak, amelynél a múlt héten végül elfogták Abdeslamot.

A dokumentum azonban elakadt a rendőrkapitányságon, és három hónapon keresztül nem jutott el a megfelelő helyre.

A malines-i rendőr egy betegszabadságon lévő kollégájától kapta az információt, amely szerint egy Abid nevű férfi kapcsolatban áll Salah Abdeslammal. A rendőr azonnal továbbította a kapott információkat, a jelentésben szerepelt Abid címe is, az a ház, amelynél később őrizetbe vették Abdeslamot.

Tudta, vagy nem tudta?

A rendőrök két társával együtt vették őrizetbe Abdeslamot, akik közül az egyik az az Abid nevű férfi, aki a több mint három hónappal ezelőtt keltezett jelentésben is szerepel – írta a La Derniére Heure című újság. A rendőrség munkáját felügyelő bizottság vizsgálatot indított az ügyben. A VRT belga közszolgálati televízió arról számolt be, hogy a nyomozók szerint Abdeslam és társai több helyszínen végrehajtott lőfegyveres rajtaütéseket terveztek, és ezekkel egy időben mások öngyilkos robbantásokat követtek volna el. Sven Mary, Abdeslam ügyvédje viszont korábban kijelentette, védencének nem volt tudomása arról, hogy merényletek várhatók a belga fővárosban.

A férfi kihallgatása is hasonlóan ment. Mindössze egy órán át hallgatták ki a rendőrök az őrizetbe vétele és a keddi merényletek között eltelt időben. Ez annak ellenére így történt, hogy a gyanúsított ujjlenyomatait korábban megtalálták egy hamis papírokkal kibérelt lakásban, amelyben robbanószerkezeteket és fegyvereket is tároltak. A Le Monde francia napilap értesülései szerint a kihallgatáson a rendőrök fényképeket mutattak Abdeslamnak a három nappal későbbi öngyilkos merényletek elkövetőiről, ő azonban azt állította, hogy nem ismeri őket, amit a nyomozók a jelek szerint elfogadtak.

Ugyancsak a törvényhozás tagjai előtt felszólalva Jan Jambon belügyminiszter a rendőrség egyik tisztségviselőjét okolta azért, hogy tavaly szem elől tévesztették Ibrahim el-Bakraouit, a brüsszeli robbantások egyik elkövetőjét. Szerinte nem egy szervezetet vagy egy igazgatóságot hibáztat, mindössze egyetlen személy mulasztása okozta a problémát, aki túl későn kért további tájékoztatást a török féltől.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.