Nagyvilág

Fogadjatok be menekülteket! – üzente Obama

Húsvéti imareggelit tartott az amerikai elnök és Ferenc pápa példáján keresztül kérte honfitársait, vetkőzzék le a félelmeiket.

Barack Obama amerikai elnök a Fehér Házban tartott húsvéti imareggelin – két nappal húsvét után, szerdán délelőtt – arra buzdította honfitársait, hogy szabaduljanak meg félelmeiktől, és fogadjanak be menekülteket.

Obama a Belgiumban és Pakisztánban elkövetett terrorakciókra utalva bíztatta az amerikaiakat, hogy a terrorra inkább szeretettel, semmint gyanakvással válaszoljanak. “Ezek a támadások félelmet keltenek és megosztottságot támasztanak, arra ösztökélhetnek, hogy vessük el az idegeneket, lépjünk fel azok ellen, akik nem úgy néznek ki, mint mi” – fogalmazott az elnök.

Hozzátette, a támadások oda vezethetnek, hogy hátat fordítunk azoknak, akik a leginkább szükséget szenvednek. “A terroristák célja éppen az, hogy meggyengítsék hitünket” – figyelmeztetett Obama.

Muszlim merénylet, muszlim áldozatok

Kijelentette, hogy a húsvét ünnepe az idén “a szörnyű terrorcselekmények következtében” mélyebb jelentőséget kapott. Emlékeztetett rá, hogy az áldozatok többsége keresztény, illetve muszlim nő és gyermek volt.

Az imareggelin elmondott elnöki beszéd üzenete az Egyesült Államokban különösen messzehangzó: a brüsszeli merényletek után Ted Cruz, az egyik republikánus elnökjelölt azt javasolta, hogy a muszlim amerikaiak lakta negyedekben rendőröket kellene járőröztetni, hogy “elkerüljék az amerikai muszlimok radikalizálódását”.

A pillanatnyilag vezető republikánus elnökjelölt, Donald Trump pedig hónapok óta a Közel-Keletről érkező muszlimok amerikai beutazásának átmeneti felfüggesztését szorgalmazza.

Pár nappal ezelőtti húsvéti üzenetében Obama elnök Ferenc pápa példáját idézte fel: a katolikus egyházfő menekültek lábát mosta meg a nagycsütörtöki szertartáson. “Milyen nagyhatású emlékeztető ez kötelezettségeinkre, ha valóban levetkezzük félelmeinket” – fogalmazott nagyszombati üzenetében Obama.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik