Nagyvilág

57 ezer migráns táborozik a pireuszi kikötőben, nem akarnak menekülttáborba menni

Több mint 5700 migráns várakozik már a görögországi Pireusz kikötőjében, a hatóságok tolmácsok segítségével és arab nyelvű röplapokat osztogatva próbálják rábírni őket, hogy menjenek a hivatalos menekülttáborokba – jelentette szerdán egy görög rádióadó. Az Athina 984 nevű rádió tájékoztatása szerint a bevándorlók túlzsúfolt várótermekben töltik az éjszakákat, ezenkívül nagyjából 1100 sátrat is felállítottak.

Bár szerda reggel csak 15 újabb migráns érkezett komphajóval az égei-tengeri Leszbosz szigetéről az Athén melletti Pireuszba, napról napra nő a kikötőben veszteglők száma. Újságíróknak azt mondták, attól tartanak, hogy ha menekülttáborokba mennek, akkor majd “ottfelejtik” őket. Többen azért nem mennek, mert elégedetlenek az államilag fenntartott befogadóközpontokban uralkodó állapotokkal. A Skai nevű görög adónak egy nő például úgy nyilatkozott: nem szívesen megy egy olyan táborban lakni, ahol skorpiók és kígyók vannak, ahogy azt a közép-görögországi Lárisza városában megtapasztalta.

A következő hetekben a görög kormány 30 ezer ember számára tervez újabb férőhelyeket létrehozni. Befogadóállomást alakítanak ki a főváros, Athén közelében egy katonai gyakorlóterepen is, ahol 6300 főt tudnak elhelyezni. Jelenleg több mint 50 ezer menekült és migráns tartózkodik az országban.

Görögországból március 9. óta nem tudnak továbbutazni a balkáni államokba az érvényes úti okmányok és vízum nélkül érkező migránsok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik