Nagyvilág

„Egy órátok van szavazni, hogy megöljük-e, vagy hagyjuk futni!”

Háborús bűncselekményt követett el az a fegyveres csoport, amelyik az Instagramon, a követőivel szavaztatta meg, hogy kivégezzen-e egy foglyot. Már ha valóban ez történt.

Az „iraqiswat” nevű profilon hétfőn jelent meg egy fotó, amin hat katona vesz körbe egy földön fekvő, szakállas férfit. A kép melletti, hibás angolsággal írt szöveg, szavazásra szólítja fel a követőket: döntsenek, hogy foglyot megöljék, vagy elengedjék. Azt írják, nincs sok idejük, a voksolásra ezért csak egy órát adnak, viszont mindenkit arra kérnek, hogy értesítse a barátait a szavazásról. Egy óra múlva valóban megjelent egy szelfi, a háttérben földön fekvő férfit, nagyon úgy tűnik, idő közben agyonlőtték.

kép: Twitter
kép: Twitter

Bár a profilnév arra utal, hogy egy iraki speciális műveleti csoportról van szó, a fotón valószínűleg, egy iráni hátterű milícia látható – véli Phillip Smyth, a University of Maryland kutatója, akinek a síita fegyveres szervezetek a szakterülete. Ő a szavazás valódiságáról sincs meggyőzve.

„Ezen a profilon többször jelentek már meg fotók hátborzongató tettekről, amit valószínűleg különböző szabadcsapatok, esetleg iraki kormányerők hajtottak végre. A profil mögött állók ezeket tulajdonították maguknak, majd a kommenteken keresztüli szavazásra buzdítottak”.

Smyth szerint nagyon nehéz ellenőrizni, hogy a valóban a képen látható fegyveresek posztoltak-e, pláne azt, hogy az egyébként könnyen megjósolható végeredményű szavazás döntött-e a fogoly sorsáról. Egy dolog azonban biztos: a képeken látható embertelen erőszak akkor is valódi, ha szavazás történetesen kamu.

Az Instagram azóta törölte a több mint 80 ezer követővel rendelkező „iraqiswat” profilt, mert annak tartalma sértette a közösségi portál elveit, de a szavazós posztokról készült képernyőképek tovább terjednek a Twitteren.

Gideon Boas, aki a volt Jugoszláviával foglalkozó nemzetközi törvényszék jogásza volt, azt mondja, hogy amit a képek ábrázolnak, az minden kétséget kizáróan háborús bűncselekménynek számít.

“Egy embernek, legyen akár katona, akár polgári személy, minősüljön hadifogolynak, vagy vádolják köztörvényes bűncselekménnyel, joga van a tisztességes jogi eljáráshoz”- mondja.

A síita milíciák egyébként kulcsszerepet játszottak a harcokban, amik során az iraki sereg visszafoglalta az Iszlám Államtól Tikrit és Bayji városát, és valószínűleg nem lesz ez másképp a terrorszervezet iraki főhadiszállásának számító Moszul ostromakor sem.

@iraqi.swat által közzétett fénykép, 2015. Márc 9., 11:09 PDT

Smyth szerint az Irán által támogatott, de felségjelzést nem viselő alakulatok a legerősebbek most a térségben. Ezek az iraki kormány egyfajta párhuzamos biztonsági erőiként funkcionálnak, annak ellenére, hogy azoknak elvileg semmilyen hatalmuk sincs fölöttük. A csoportokat, amik ezer szállal kötődnek a teheráni kormányhoz, többször, számos különböző ügyben megvádolták már háborús bűncselekményekkel.

Az „iraqiswat” profil törlése után nem sokkal felbukkant egy másik, aminek neve csak egy pontban tér el az eredetitől: „iraqi.swat”. A cikk írásának pillanatában ez a profil működik, mivel működtetői ügyelnek rá, hogy betartsák a Instagram szabályait.

A profilon, több fotón láthatók iraki zászlót lobogtató, illetve az ország felségjelzését viselő katonák, de akadnak rajta azért rajta felvételek olyan kommandókról is, melyek tagjai semmiféle jelzést sem viselnek.

Az egyik képen, egy terepjáró orrán ülve, ujjaival a győzelem jelét mutatva mosolyog az Iszlám Állam elleni harc egyik legismertebb arca, Abu Azrael, akiről korábban már mi is írtunk. Többek között azt, hogy több, mint valószínű: az „iszlám Rambója” valójában egy iráni ügynök.

(Guadian)

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik