Nagyvilág

Csökkent a szexuális zaklatások száma Németországban

Németországban tavaly történelmi csúcsra emelkedett a lakásbetörések száma, ami részben kelet-európai bűnbandák tevékenységének tulajdonítható, írja az MTI a Die Welt című lapra hivatkozva.

A májusban bemutatandó 2015-ös bűnözési és bűnüldözési statisztika szerint 167 136 lakásbetörést regisztráltak, ami 9,9 százalékos emelkedés az egy évvel korábbihoz képest és a legmagasabb érték a rendszeres adatfelvétel kezdete óta. A lakásbetörés Németországban főleg nagyvárosi jelenség, másik jellemző előfordulási helye pedig az autópályák térsége. A felderítési arány igen alacsony, 15 százalék körüli, az esetek száma pedig folyamatosan és nagymértékben emelkedik, már 2013-ban is 15 éves csúcson volt.

A folyamat részben a határok nyitottságát kihasználó, szervezett – többnyire kelet-európai – bandák megjelenésének tulajdonítható, amelyek egy-egy városban vagy térségben sorozatban törnek fel lakásokat vagy családi házakat, majd odébbállnak.

Az esetek majdnem 40 százalékát a lopások teszik ki, számuk tavaly éves szinten 1,8 százalékkal 2,48 millióra emelkedett. Leginkább a bolti lopások és zsebtolvajlások száma emelkedett, 7,1 százalékkal 391 401-re, illetve 7 százalékkal 168 142-re.

A Die Welt kiemelte, hogy egyes bűncselekménytípusoknál a regisztrált esetek számának növekedése annak tulajdonítható, hogy tavaly minden korábbinál többen vándoroltak be az országba. Ilyen típus a külföldiek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény, a menekültügyi eljárásról szóló törvény, illetve a szabad mozgás jogának szabályozásáról szóló törvény elleni bűncselekmények köre. Ebbe a körbe 402 741 eset tartozik, ami 157,2 százalékos növekedést jelent. Szintén ugrásszerűen, 210,2 százalékkal 154 188-ra emelkedett az engedély nélküli beutazás – illegális határátlépés – kategóriájába tartozó esetek száma.

A Die Welt szerint figyelemreméltó, hogy a nők ellen szilveszterkor, elsősorban észak-afrikai férfiak által elkövetett szexuális bűncselekmények sora nem jelez trendet: tavaly 7022 szexuális kényszerítést és nemi erőszakot regisztráltak, ami 4,4 százalékos csökkenést jelent.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik