Nagyvilág

Bild: Oroszországból igazgatják a kelet-ukrajnai szakadár területeket

A „népköztársaságok” vezetőit csak az ülések eredményeiről tájékoztatják.

Az orosz kormány irányítja az oroszpárti szakadárok ellenőrzése alatt álló kelet-ukrajnai területek közigazgatását – írta szerdán a német Bild egy kiszivárgott orosz kormányzati dokumentumra hivatkozva.

A lap megszerezte a Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök által életre hívott, „Donyeck és Luhanszk régió érintett délkeleti területeinek humanitárius segélyezését szolgáló tárcaközi bizottság” nevű testület 2015. október 23-i ülésének jegyzőkönyvét. Azt írják: a bizottság hat munkacsoportot alakított (pénzügyi és adózási jog, vámpolitika és lakás-, illetve közszolgáltatási ügyek, az ipar helyreállítása, energiahordozókkal folytatott kereskedelem, a villamos energia piacának létrehozása, közlekedési infrastruktúra), amelyek a legapróbb részletekig szabályozzák az adott ügyeket.

A Bild által megkérdezett szakértők szerint nem különböznek az orosz belügyekkel foglalkozó hasonló testületek üléseinek jegyzőkönyvei a szakadár testületek igazgatására életre hívott bizottságéitól. Hozzátették: a bizottság rendszeres tanácskozásain orosz hatóságok, köztük a versenyhivatal és a szövetségi vámügyi hivatal képviselői is részt vesznek. A „Donyecki Népköztársaság” és „Luhanszki Népköztársaság” vezetőit csak az ülés eredményeiről tájékoztatták.

Hírszerzési körökben a Bildnek megerősítették, hogy Moszkva teljes mértékben ellenőrzi a kelet-ukrajnai szakadár területeket, és úgy tűnik, Oroszország csatlósállamaivá tette őket, ami az ukrán válság politikai rendezéséről 2015 februárjában kötött minszki megállapodások egyértelmű megsértését jelenti. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik