Nagyvilág

Ausztria felgyorsítja a menedékkérelmek elbírálását

Néhány óra alatt eldöntik, hogy emberi jogi szempontból szükséges-e feldolgozni a beadványokat. Aki nem jogosult a menekültstátuszra, visszaküldik.

Ausztria május közepétől gyorsított eljárásban bírálja el a menedékkérelmeket, hogy ezzel is csökkentsék az országba érkező menedékkérők számát – jelentették be szerdán Bécsben a védelmi és a belügyi tárcák vezetői.

Ausztriában nemsokára csak azokat a menedékkérelmeket fogják feldolgozni, amelyeket emberi jogi szempontból feltétlenül szükséges elbírálni, egyéb esetekben abba az országba küldik vissza az embereket, ahonnan Ausztriába érkeztek. A gyorsított menekültügyi eljárás szerint néhány órán belül egyénileg állapítanák meg, hogy vissza lehet-e küldeni az érintettet egy biztonságos harmadik országba.

Johanna Mikl-Leitner belügyminiszter közlése szerint az emberi jogok európai egyezményét betartva fognak eljárni. A gyorsított eljárást közvetlenül a határon fogják lefolytatni. Akik kérelmet akarnak benyújtani, azokat a határ mentén felállított regisztrációs központokba irányítják. Itt az emberek legfeljebb 120 órán át, a kérelmük elbírálásáig tartózkodhatnak.

Hans Peter Doskozil védelmi miniszter bejelentette, hogy Burgenlandban és a tiroli Brenner-hágónál intenzívebb határellenőrzést végeznek majd, és véget vetnek a menekültek továbbirányításának Németországba.

Johanna Mikl-Leitner bejelentése szerint a döntésről már megkezdték az uniós országok tájékoztatását, jövő héten pedig az érintett rendőri vezetők találkozójára kerül majd sor. Az osztrák parlamentnek a vonatkozó törvényről április végéig kell döntenie.  (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik