Nagyvilág

Ötezer embert vettek őrizetbe Pakisztánban

Miközben keresztények tucatjait mészárolták le a muszlim többségű országban, iszlamisták ezrei tüntetnek az iszlám joggyakorlásért.

Több mint 5000 embert vettek őrizetbe a pakisztáni hatóságok a vasárnap Lahorban elkövetett merénylet miatt – közölte kedden egy pakisztáni tartományi miniszter, hozzátéve, hogy a többségüket időközben szabadon bocsátották. A merényletben, amit a Gülsán-e-Ikbál park főbejáratához közeli parkolóban hajtottak végre, 72-en haltak meg, köztük 35 gyermek. Az azóta eltelt két napban mintegy ötezer embert vettek őrizetbe, de már csak 216 gyanúsítottat tartanak fogva – közölte egy pandzsábi tisztségviselő.

A merénylet elkövetőjeként a pakisztáni tálib mozgalom egyik szárnyához, a Tehrik-i-Talibánhoz köthető, Dzsamáat-ul-Ahrár nevű csoport jelentkezett. A szervezet egy képviselője szerint merényletük “a keresztények és a kormány” ellen egyaránt irányult. Egyelőre nem tudni a keresztény halálos áldozatok pontos számát. Hivatalos adatok szerint 15-en voltak, ugyanakkor szemtanúk azt mondták, hogy a park vasárnap tele volt a húsvétot ünneplő keresztényekkel, így ez a szám magasabb is lehet.

A merényletet követően a hadsereg és a titkosszolgálat “betiltott szervezetek tagjai” elleni műveleteket indított Pandzsáb tartományban. A Dzsamáat-ul-Ahrár csoport vezetőiről mindazonáltal úgy tudni, hogy a szomszédos Afganisztánban tartózkodnak. Egy kórházi orvos szerint néhány sebesült még kritikus állapotban van. A merényletben több mint 330-an sebesültek meg.

Iszlamista köztéri hisztéria

Számos pakisztáni városban szigorították a biztonsági intézkedéseket a közterületeken. Ugyanakkor a pakisztáni fővárosban, Iszlámábádban iszlamista szélsőségesek százai folytatták tüntetésüket Mumtaz Kadri múlt hónap végi felakasztása miatt. Kadrit a hatóságok azzal vádolták, hogy 2011-ben meggyilkolta Szalmán Taszrít, Pandzsáb kormányzóját, mert az istenkáromlás elleni törvény enyhítését szorgalmazta.

A tiltakozók az iszlám törvénykezés, a saría szigorú alkalmazását követelték a kormánytól. A tüntetést a Tehrik nevű pakisztáni szunnita csoport szervezte. Már vasárnap a szélsőséges csoport több mint 10 ezer tagja tüntetett Iszlámábád utcáin, közel a parlament épületéhez, károkat okozva épületekben, járművekben és buszmegállókban. A hadsereget is kivezényelték, mivel a rendvédelmi hatóság nem tudta feloszlatni a tömeget.

Kedden egyes források szerint mintegy 700, más források szerint 2000 tüntető maradt a pakisztáni fővárosban, megbénítva Iszlámábád létfontosságú részeinek életét, annak ellenére, hogy Navaz Sarif miniszterelnök arra figyelmeztetett: kormánya fel fog lépni a szélsőségesekkel szemben. A tüntetések kezdetére a hatóságok leállították a főváros mobilhálózatait. Elemzők szerint az intézkedéssel elejét akarják venni annak, hogy az aktivisták mobilokon szervezkedjenek, és annak is, hogy hordozható telefonokkal működésbe hozható pokolgépeket robbantsanak – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik