Nagyvilág

Megölték az Iszlám Állam második emberét

Egy szíriai légicsapásban végeztek vele amerikai egységek.

Abd ar-Rahman Mustafa al-Qaduli az Iszlám Állam állam második számú vezetője Haji Imam néven is ismert volt – írja az Independent. Fejére tavaly tűztek ki hétmillió dolláros vérdíjat. Elemzők úgy vélik, hogy ő vette volna át Abu Bakr al-Bagdadi, a terrorszervezet vezetője helyét annak halála vagy akadályoztatása esetén.

A hírek szerint az amerikai különleges erők napokig megfigyelték a férfit, majd lecsaptak az őt szállító járműre.

 Az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet több kulcsfontosságú vezetőjével, köztük a csoport második számú vezérével végeztek a héten az amerikai fegyveres erők – jelentette be pénteken Ashton Carter amerikai védelmi miniszter.

Azt mondta, hogy az amerikai erők szisztematikusan semmisítik meg az Iszlám Állam “kormányát”. Emlékeztetett rá, hogy ebben a hónapban al-Kaduli volt az Iszlám Állam második vezetője, aki az amerikai erők célkeresztjébe került. Március elején több forrás is megerősítette, hogy amerikai légicsapásban súlyosan megsebesült, később belehalt sérüléseibe a dzsihadista szervezet “Omár, a csecsen” néven elhíresült egyik csúcsvezetője, egyfajta “hadügyminisztere”.

(Kiemelt kép: Europress Fotóügynökség)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik