Nagyvilág

Így lett a nácik repteréből menekültek otthona

Berlin legnagyobb repülőtere, a náci építészet ikonikus darabja, a Tempelhof ma nem a légi forgalma miatt híres. Ez jelenleg a német főváros legnagyobb menekülttábora. Tavaly év vége óta közel 2300 fő vár menekültjogra a reptér hangárjaiban, emeletes ágyakon aludva és nyilvános vécékért sorban állva.

Természetesen hálásak vagyunk Németországnak, hogy befogadtak minket, de a körülmények nagyon rosszak itt. Alig eszünk, az őrök rosszkedvűek, és mindig sorba kell állnunk, ha fürödni vagy vécére mennénk. A legrosszabb pedig az, hogy fogalmunk sincs, mennyi ideig kell még itt lennünk. Szeretnénk munkát találni és egy átlagos utca átlagos lakásában lakni

– meséli Adman az Independentnek. 

Abdul al-Wahab és Adman tavaly év végén jöttek el a szíriai Aleppóból, három hónapja vannak a Tempelhof reptéren. Adman hatalmas szatyor műanyag flakont visz, hogy pénzt kapjon érte. Helyzetükkel nincsenek egyedül, a legtöbb társuknak hónapokat kell várniuk arra, hogy feldolgozzák a menekültjogi kérelmüket. Azonban amíg a nagyvárosok mint Berlin vagy Düsseldorf küzdenek a hatalmas számú menekült elszállásolásával,

az ország másik fele teljesen üres.

A berlini vezetés tervei szerint további ötezer menekültet szállásolna el a Tempelhof reptéren, de vannak akik megunják az ittlétet és inkább hazamennek. A berlini menekült jóléti bizottság szóvivője szerint minden hónapban körülbelül 150 iraki indul vissza Berlinből.

Fotó: Europress
Fotó: Europress

 

A tavaly érkezett 1,1 menekültből 37 ezer indult el önként, 21 ezret pedig erőszakkal hazaküldtek. Németország nap mint nap küzd a menekültválság kezelésével és próbálja behozni a 770 ezer(!) menekültjogi kérelem elbírálását.

Több ezer menekültnek útlevele sincs, hiszen eldobták, hogy háborús menekültként tekintsenek rájuk.

Bár a legtöbb város továbbra is szívesen fogadja az odaérkezőket, a menekültek iránti erőszak egyre erősödik. A német belügyminisztérium szóvivője bevallotta:

azt tanácsoljuk nekik, menjenek el önként.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik