Nagyvilág

Brüsszeli robbantás: kedves, okos fiú volt a reptéri terrorista

Najim Laachraoui még hittanból is kitűnő volt, középiskolai igazgatója szerint soha nem hiányzott az iskolából. A családja kitagadta, amikor bejelentette, hogy Szíriába utazik.

Laachraoui volt a második, eddig azonosítatlan öngyilkos merénylő, aki kedden felrobbantotta magát a brüsszeli nemzetközi repülőtéren. Társa, Ibrahim el-Bakraoui, akinek a testvére, Khalid a városközpontban robbantotta fel magát egy metróállomáson.

A 25 éves belga állampolgár Laachraouit már korábban is összefüggésbe hozták terrortámadásban való részvétellel, ő készíthette a 130 halálos áldozatot követelő párizsi merényletsorozatban használt robbanóöveket.

Laachraoui testvére, a 20 éves Mourad, aki belga válogatott taekwondós, világbajnoki ezüstje is van, azt mondta, bátyja 2013-ban szakított meg minden kapcsolatot a családjával, amikor közölte, Szíriába megy, az Iszlám Állam uralta területekre utazik.

Előtte nem láttuk rajta a radikalizálódás jeleit, kedves, okos fiú volt, amennyire emlékeszem. Elektromechanikát tanult, amikor utoljára láttam, minden normálisnak tűnt.

A család, miután az idősebbik Laachraoui elhagyta Belgiumot, értesítette a rendőrséget, akik meg is látogatták a családot, majd a párizsi merényletek után újra megjelentek, átvizsgálták a házat, de semmit nem találtak.

Najim Laachraoui
Najim Laachraoui

Mouradot mélyen megérintette, amikor hallotta, hogy testvére is a párizsi terroristák között lehetett. Hamis papírokkal, Soufiane Kayal néven tért vissza Szíriából Európába, a tengeren át érkezhetett, járt Magyarországon is, a Keleti pályaudvarnál. A feltételezések szerint Salah Abdeslammal autózott tovább Nyugat-Európába, látták is őket egy soproni kávézóban.

Öccse azonban azt mondja, bátyja soha nem mutatkozott terroristák és gyanús alakok társaságában.

Hihetetlen, hogy ugyanazok a szüleik, ugyanúgy nevelték őket, egyikük mégis a rossz utat választotta. A család teljesen összetört, amikor megtudták, mi történt, mondta Mourad ügyvédje, Phillipe Culot.

“A családodat nem választhatod meg”, tette hozzá a fiú egy sajtótájékoztatón.

Megszólalt a brüsszeli katolikus középiskola igazgatója is, Veronica Pellegrini, Najim náluk tanult, ő is kedves, intelligens fiúként emlékszik rá, aki kitűnő tanuló volt.

Soha nem hiányzott az órákról, hittanórákon is kiemelkedően szerepelt.

Az igazgató szerint Najim 2009-ben érettségizett náluk, utána nem hallottak róla.

A fiú etnikailag vegyes osztályba járt, ahol a katolikus vallásoktatás mindenkinek kötelező volt.

Belgiumban nem ritka, hogy a muszlim bevándorlók gyermekei katolikus iskolákba járnak, ezek ugyanis többnyire konzervatívabb kereteket adnak, mint az állami iskolák.

A kiemelt képen Mourad Laachraoui, Europress Fotóügynökség

(Reuters)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik