Nagyvilág

Radovan Karadzic “áldását adta” a srebrenicai mészárláshoz

A volt boszniai szerb elnök háborús bűnös, civilek ezreinek haláláért felelős. Élve már nem jön ki a börtönből.

Az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék (NT) csütörtökön kihirdetett ítéletében felelősnek találta Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnököt a Szarajevó ostromakor elkövetett háborús bűncselekményekért.

Az NT elnöklő bírája, O-Gon Kvon által ismertetett ítélet szerint Karadzicot egyéni büntetőjogi felelősség terheli Szarajevó 1992-1995 közötti ostromáért, amelyben ezrek lelték halálukat.

A boszniai szerb hadsereg Karadzic jóváhagyása nélkül nem ágyúzhatta, illetve lövethette volna orvlövészekkel a – háború előtt szerbek, muzulmánok és horvátok által vegyesen lakott – boszniai fővárost – indokolta az ítéletet a bíró.

A bíróság megállapított: egyetértését adta a srebrenicai mészárláshoz.

A kihirdetett ítéletben az ellene felhozott tizenegy vádpontból a bíróság tízben bűnösnek találta Karadzicot, egyedül a népirtással kapcsolatos vádak egyike alól mentette fel. Az ítélet 40 év börtön. Karadzic fellebbezett az ítélet ellen.

Ki ez az ember?

Radovan Karadzic 1945. június 19-én született a montenegrói Savnikban egy cipész fiaként. Tizenöt évesen került Szarajevóba, ahol az egyetem orvosi karán szerzett diplomát. A szenvedélyes szerencsejátékosnak és életművésznek tartott férfi Jugoszlávia szétesése idején kezdett politikával foglalkozni.

Politikai célja Nagy-Szerbia megteremtése volt: saját szerb állam létrehozása a boszniai területek 70 százalékán, kijárattal az Adriára, és egyesülés az anyaországgal.

Slobodan Milosevic szerb elnök támogatásával lett az 1992. január 5-én egyoldalúan kikiáltott boszniai Szerb Köztársaság elnöke, az 1992-ben kitört véres boszniai polgárháború idején ő volt a boszniai szerbek első számú politikai vezetője. A fegyveres konfliktust lezáró daytoni békemegállapodás 1995. decemberi aláírása után háttérbe szorult, majd 1996 júliusában visszavonult a politikai szerepléstől.

10 éves bujkálás

A hágai Nemzetközi Törvényszék 1995. július 25-én letartóztatási parancsot adott ki, majd 1995. november 16-án vádat emelt Karadzic ellen emberiesség elleni és háborús bűntettek, valamint népirtás miatt. Az elfogására tett kísérletek sokáig eredménytelenek voltak, hiába tűztek ki a fejére ötmillió dolláros vérdíjat.

Végül 2008. július 21-én fogták el. Hosszú hajat és szakállt viselt, az utolsó időben Belgrádban élt Dragan Dabic néven, s egy magánrendelőben alternatív gyógyászattal foglalkozva pénzt is keresett. Elfogása volt egyébként az egyik fő feltétele az EU-szerb kapcsolatok szorosabbra fűzésének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik