Nagyvilág
This handout picture released by the Vatican press office on July 8, 2015 shows Bolivian President Evo Morales exchanging gifts with Pope Francis in La Paz during his pastoral trip in South America.  AFP PHOTO/ OSSERVATORE ROMANO/HO   RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / OSSERVATORE ROMANO" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS / AFP / OSSERVATORE ROMANO / OSSERVATORE ROMANO

A világon mindenkinél népszerűbb Ferenc pápa

24.hu
24.hu

2016. 03. 24. 17:57

A katolikus országokban tényleg közimádat tárgya az egyházfő, de a zsidók is szeretik Ferencet. A muszlim államokban már nem csípik őt, de így is népszerűbb Obamánál és Merkelnél is.
Korábban a témában:

Ferenc pápa népszerűbb a világ vezető politikusainál is – közölte csütörtökön a BBC News egy felmérésre hivatkozva. A WIN/Gallup International globális piac- és közvélemény-kutató 64 államban, mindenütt nagyjából 1000 ember megkérdezésével elvégzett felmérése alapján a római katolikusoknak és a zsidóknak van a legkedvezőbb véleménye a pápáról, de a protestánsok, sőt még az ateisták és agnosztikusok többsége is kedvezően értékeli a pápa személyét.

Caroline Wyatt, a BBC vallási tudósítója elmondta, hogy az egyházfő három éve kezdődött pápaságát jelentős jóindulat övezi. A közvélemény-kutatásban résztvevőknek a következő kérdést tették fel:

Tekintet nélkül saját vallására, nagyon kedvező, inkább kedvező, inkább kedvezőtlen, vagy nagyon kedvezőtlen véleménye van-e Ferenc pápáról?

A pápa a római katolikusok körében bizonyult a legnépszerűbbnek, akiknek 85 százaléka kedvező véleménnyel volt róla. A megkérdezett zsidók körében is 65 százalékos népszerűségnek örvendett. A kutatásban részt vevő 64 országból Portugáliában és a Fülöp-szigeteken volt a legnépszerűbb az egyházfő. Portugáliában a megkérdezettek 94 százaléka, a Fülöp-szigeteken pedig 93 százaléka válaszolt úgy, hogy kedvező véleménnyel van a pápáról. A pápa a legkevésbé Tunéziában, Törökországban és Algériában népszerű, míg az azerbajdzsániak azt válaszolták, hogy keveset tudnak róla.

A WIN/Gallup szerint Ferenc pápa vezetné a népszerűségi listát, ha összehasonlítanák a világ politikai vezetőivel. A katolikus egyházfő nettó népszerűségi pontszáma +41, ami a kedvező és a kedvezőtlen vélemények különbségéből adódó szám. Ezzel Ferenc pápa vezeti a népszerűségi rangsort Barack Obama amerikai elnök (+30), Angela Merkel német kancellár (+13), David Cameron brit miniszterelnök (+10), és Francois Hollande francia elnök (+6) előtt.

Jean-Marc Leger, a WIN/Gallup elnöke elmondta, hogy Ferenc pápa egy olyan vezető, aki túllépi a vallási korlátokat. “Felmérésünk azt mutatja, hogy a világ lakosságának különböző felekezetekhez és régiókhoz köthető határozott többsége kedvező képet alakított ki magában a pápáról” – tette hozzá az MTI szerint.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

tramp sleeping rough on the street
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.