Nagyvilág

Percekkel a robbanások előtt ért a reptérre a sárga dzsekis stewardess

 

Kórházban ápolják, és nincs életveszélyben Nidhi Chaphekar, az az indiai légiutas-kísérő, akiről a keddi, brüsszeli terrortámadások pillanatok alatt ikonikussá vált fotója készült.

A felvételen a nő egy törmelékkel borított váró székén ül, farmernadrágja és jellegzetes, sárga dzsekije szakadt, arcán és lábain vér csorog. Mellette egy másik nő, aki láthatóan sokkal szerencsésebben úszta meg a merényletet, kétségbeesett arccal telefonál.

A sárga dzsekis nőről később kiderült, hogy az indiai Jet Airways személyzetéhez tartozik, és éppen csak megérkezett a brüsszeli reptérre, amikor a terroristák bombái működésbe léptek. A nő a kollégáihoz akart csatlakozni, akikkel egy az amerikai Newarkba tartó járaton dolgoztak volna.

A légitársaság közleménye szerint két kollégájuk sebesült meg a terrortámadásban: Nidhi Chaphekar és egy másik légiutas-kísérő, Amit Motwani, akinek a szemei sérültek enyhébben, de nem sokkal a robbanások után már bejelentkezett a Facebook „biztonságban vagyok” funkciójával. Jelenleg őt is kórházban ápolják.

Nidhi Chaphekar 15 éve dolgozik a Jet Airwaysnél, férje ugyanennél a cégnél pilóta, két gyermekük van. Egy a családhoz közel álló forrás azt mondta, hogy szerettei még nem tudtak beszélni a nővel, de a légitársaságtól, és India brüsszeli nagykövetségétől is azt az információt kapták, hogy Nidhi jól van, és dolgoznak az ő illetve kollégái hazaszállításán.

Kötelességem megmutatni, mi zajlik

A képet Ketevan Kardava, a Georgian Public Broadcaster társaság tudósítója készítette. Számos világlap címoldalon hozta a fotót.

Kardava Genfbe tartott, hogy az Oroszország és Grúzia között zajló tárgyalásokról tudósítson.

Ajtók és ablakok repültek, por és füst szállt mindenfelé. Körülöttem több tucat ember feküdt vérben, lábak nélkül

– idézte fel a Time-nak az első reptéri robbanás pillanatát.

A második robbanás után mindenki az életéért futott, én is biztonságos helyre akartam futni, viszont fotózni is szerettem volna. Újságíróként az volt a kötelességem, hogy fotózzak és megmutassam a világnak, mi zajlik. Tudtam, hogy egyedüliként voltam azon a helyen

– nyilatkozta a tudósító.

(via The Sun, Daily Mail, Time)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik