A következő élő közvetítés része Brüsszeli robbantás: 25 sérült válságos állapotban

Ők követték el a brüsszeli mészárlást

Najim Laachraoui

Szerdán letartóztattak a belga hatóságok egy férfit, aki tavaly ősszel Magyarországon keresztül érkezett vissza Szíriából Belgiumba, majd segítette a párizsi terrortámadás előkészítését.

A 24 éves Najim Laachraoui 2013-ban csatlakozott az Iszlám Államhoz Szíriában, majd a menekülthullámot kihasználva, illegálisan tért vissza Európába. A gyanúsított egyike azoknak, akiket a pénteken elfogott Salah Abdeslam bérelt autóval vitt Magyarországról Belgiumba. Az autójukat szeptember 9-én az osztrák-magyar határnál ellenőrizték, de később kiderült: hamis személyazonosító okmányt mutattak fel.

A DNS-vizsgálatok eredménye szerint Laachraoui hamis iratokkal, Soufiane Kayal néven bérelte azt a házat Belgiumban, amelyet később a hatóságok átkutattak, azt gyanítva, hogy ott készülhettek a párizsi merényleteknél használt robbanószerkezetek. A férfi DNS-ét megtalálták abban a Brüsszelben található bérelt lakásban is, ahol a Párizsban használt robbanóöveket készítették a november 13-i merényletek elkövetőinek.

A szeptemberben ellenőrzött autó másik utasa lehetett az a korábban Samir Bouzid néven ismert, 35 éves algériai Mohamed Belkaid, akit kedden lőttek agyon Brüsszel déli, Forest nevű negyedében, egy házkutatásnak indult rendőrségi akcióban. A nyomozók feltételezik, hogy a párizsi terrortámadások éjszakáján Belgiumban tartózkodó Laachraoui és Belkaid lehettek azoknak az SMS-eknek a címzettjei, amelyeket az elkövetők közvetlenül az öngyilkos merényletek előtt küldtek eddig ismeretlen társaiknak.

Khalid és Ibrahim el-Bakraoui

Őket már jól ismerték a brüsszeli hatóságok, a közelmúltban pedig az is kiderült, hogy részt vettek a novemberi párizsi merényletek előkészületeiben. Az egyik testvér bérelte azt a lakást Forestben, Brüsszeltől délnyugatra, amelyre múlt kedden csapott le a rendőrség. A lakásban Salah Abdeslam is ott volt, akit a párizsi merényletek kapcsán kerestek. A lakásban fegyvereket és az Iszlám Állam zászlaját is megtalálták.

Szintén az egyik el-Bakraoui fivér bérelt rejtekhelyet Charleroiban, ahonnan a novemberi merényleteket végrehajtó terroristák Párizsba indultak. És ugyancsak egyiküket gyanúsítják azzal, hogy a párizsi merényletekhez fegyvereket és lőszert biztosított.

A hírek szerint Ibrahim el-Bakraoui robbantotta fel az egyik bombát a két reptéren felrobbant közül, Khalid el-Bakraoui pedig a metrós robbantásért volt felelős. A biztonsági kamerák mind a hármukat felvették, ahogy a Zaventim reptéren elhelyezik a poggyászokat, amelyekben a robbanószerek voltak.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik