Nagyvilág

Irakból jöhet az újabb menekülthullám

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 03. 23. 18:53

Tömeges menekültáradatra kell számítani, ha az ENSZ nem kapja meg sürgősen az iraki humanitárius válság kezelésére kért adományokat.

Amikor már az alapvető humanitárius szükségletek sincsenek meg egy országban, jelentős népességmozgásra lehet számítani  – hangsúlyozta az Irakból nemrég visszatért John Ging, az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának (OCHA) műveleti igazgatója. Emlékeztetett, hogy ugyanezt történt Szíriában is, mielőtt a lakosság nagy számban megkezdte a kivándorlást az öt éve háború sújtotta közel-keleti országból.

A műveleti igazgató elmondta, Bagdad és a kurdisztáni Erbíl hatóságai is nyomatékosították, hogy sürgősen humanitárius segélyekre van szükségük, különben az eddiginél jóval komolyabb kivándorlásra számíthatnak. Az Európába érkező menedékkérőknek a 16 százaléka már most is iraki, Ginget az iraki hatóságok figyelmeztették: ez az arány nagyon gyorsan és ütemesen nőhet.

Irakban mintegy 10 millió ember szorul humanitárius segélyekre az ENSZ szerint. A világszervezet 2016-ban 770 millió eurót (241 milliárd forintot) kért nemzetközi donoroktól a rászorulók megsegítésére, eddig a kért adományok 15 százalékát kapta meg.

Ging hangsúlyozta, tanulni kell Szíria példájából, hogy Irakban ne történjen meg ugyanaz a tömeges kivándorlás.

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.