Nagyvilág

Gyilkosság, kínzás, erőszak – bűnösnek mondták ki a volt kongói alelnököt Hágában

Jean-Pierre Bemba Gombo csapatai a polgári lakosságra támadtak a közép-afrikai fegyveres konfliktusban.

A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság hétfő délután bűnösnek mondta ki Jean-Pierre Bemba Gombo volt kongói alelnököt. A politikus emberiesség elleni és háborús bűncselekményeket követett el a Közép-afrikai Köztársaságban 2002 és 2003 között zajlott fegyveres konfliktusban.

Bemba a Kongói Felszabadítási Mozgalom katonai parancsnokaként, fegyvereseivel Ange Félix Patassé volt közép-afrikai elnököt segítette a konfliktusban. Saját hazájában, a Kongói Demokratikus Köztársaságban ezt követően, 2003-ban nevezték ki alelnöknek.

A hágai büntetőbíróság szerint a Kongói Felszabadítási Mozgalom erői polgári személyeket gyilkoltak, kínoztak és erőszakoltak meg a Kongóval szomszédos ország területén. A vád a per során különösen a nemi erőszak szerepét hangoztatta: úgy vélték, ezt az eszközt mintegy fegyverként, a lakosság megfélemlítésére használták, ezzel kívánták elriasztani az embereket az ottani fegyveres ellenzék támogatásától.

A magát ártatlannak valló Bemba védőügyvédjei azzal érveltek, hogy védencük nem tehető felelőssé embereinek cselekedeteiért, mert a csapatok közvetlenül Patassé hadvezetésének irányítása alatt álltak. Sylvia Steiner, az ügyben eljáró bíró azonban kifejtette: a volt alelnök tényleges ellenőrzést gyakorolt a csapatai felett, így felelősségre vonható azok tetteiért. Mint mondta, Jean-Pierre Bemba Gombo annak ellenére sem fegyelmezte meg a katonáit, hogy tudott az általuk elkövetett súlyos jogsértésekről.

Az ítélethirdetésre később fog sor kerülni, megfigyelők szerint az ügyben akár életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható. A kongói ex-alelnök, aki érzelemmentes arccal ülte végig a meghallgatást, várhatóan fellebbezni fog az ítélet ellen, és az eljárás emiatt akár további évekig is eltarthat.

A most 53 éves politikus három éven át töltötte be az alelnöki tisztet a Kongói Demokratikus Köztársaságban, sőt 2006-ban még az elnökválasztáson is indult, amelyen Joseph Kabilával szemben alulmaradt. Fél évvel később Portugáliába menekült, arra hivatkozva, hogy hazájában nem érzi biztonságban magát.

A 2002-ben létrehozott hágai Nemzetközi Büntetőbíróság történetében Jean-Pierre Bemba Gombo az eddigi legmagasabb rangú politikus, akit elítéltek. (MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.