Nagyvilág

Meghalt a volt német külügyminiszter

Mindössze 54 évesen vitte el a leukémia Guido Westerwellét, akivel a mennybe mentek a német liberálisok, majd ő maga irányította a megsemmisülésbe is őket.

Hosszú betegség után, életének 54. évében pénteken elhunyt Guido Westerwelle volt német külügyminiszter, a liberális német Szabad Demokrata Párt (FDP) egykori elnöke. Westerwelle a nevét viselő alapítvány közleménye szerint leukémia miatt halt meg a kölni egyetemi klinikán.

Guido Westerwelle 2001-től tíz évig volt az FDP elnöke. Vezetésével a párt a 2009-es szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson minden korábbinál jobb eredményt, 14,6 százalékot ért el, és koalícióra lépett a CDU/CSU jobbközép pártszövetséggel. Az Angela Merkel vezette jobbközép-liberális koalíciós kormányban a külügyminiszteri mellett az alkancellári tisztséget töltötte be.

A párt a 2013-as Bundestag-választáson nem érte el az 5 százalékos bejutási küszöböt – a szavazatok 4,8 százalékát szerezte meg -, és így 64 év után kiesett a parlamentből. Westerwelle ezután visszavonult a politikából. Betegségére 2014-ben derült fény – írja az MTI.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik