Külföld
Refugees and migrants are waiting in line to be registered at Moria's processing centre on the island of Lesbos, Greece on the 26th of December 2015.  Foto: Socrates Baltagiannis/dpa

Amnesty: az EU-török megállapodás egy arculcsapás

24.hu
24.hu

2016. 03. 18. 21:02

Az emberi jogok védői szerint ellentmondásos dolgokat szőttek bele az EU és Törökország közti menekültegyezménybe. Eleve a nemzetközi jogba nem férhet bele menekültek visszatoloncolása.
Korábban a témában:

Komoran reagált az Amnesty International jogvédő szervezet a pénteken, Brüsszelben megkötött menekültügyi megállapodásra. Közleményükben egyenesen az emberi jogok arculcsapásáról írnak, és hogy az alku egy csomó pontján ellentmondásos. John Dalhuisen, az Amnesty európai és közép-ázsiai igazgatója így beszélt róla:

Az alkuról szóló kettősbeszéd nem tudja leplezni az Európai Uniónak azt a makacs elhatározását, hogy hátat fordítson a globális menekültválságnak és szándékosan semmibe vegye nemzetközi kötelezettségeit.

Szerinte az ígéretek, hogy betartják a nemzetközi jogot, olyanok, mint amikor “egy ciánkapszulát cukormázzal vonnak be, és kényszerrel lenyomják az európai menekültvédelem torkán”. Szerinte összeférhetetlen a nemzetközi joggal, hogy az irreguláris migránsokat visszaküldik Törökországba, ami nem biztonságos ország. Szerinte eleve minden visszaküldési mechanizmus önmagában hibás, jogellenes és erkölcstelen.

Az Európai Unió pénteken arról állapodott meg Törökországgal, hogy egy menekültet sem enged át Európába, cserébe a mégis átjutottak és visszaküldöttek számának megfelelő szír menekültet vesz át Törökországból. A törökök EU-csatlakozási ígéretet és 3 milliárd elkölthető eurót is kap cserébe. A 24.hu természetesen kivesézte az alkut, amiről itt olvashat bővebben.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Bécs, 2018. január 13.
A legutóbbi választások nyomán az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) koalíciójával december közepén meglakult új osztrák kormány ellen tiltakoznak tüntetők Bécsben 2018. január 13-án. (MTI/EPA/Florian Wieser)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.