Nagyvilág

Törvényt hoztak az élelmiszerpazarlás ellen Olaszországban

Azt akarják elérni, hogy érdemesebb legyen eladományozni, mint kidobni a felesleget.

Nagy többséggel elfogadta az olasz képviselőház azt a törvényt, amely szembeszáll az élelmiszerpazarlással, és megkönnyíti a jótékonysági szervezeteknek való adakozást.

Az országban évente 12 milliárd euró értékű élelmiszer megy veszendőbe, ez fejenként 76 kilogrammot jelent. 54 százalék a háztartásokból kerül kukába, 21 százalék vendéglátóhelyekről, 15 az üzletekből, 8 a mezőgazdaságból és 2 százalék a feldolgozóiparból.

A törvény célja, hogy a termelőknek, vállalatoknak és kereskedőknek érdemesebb legyen adakozniuk, mint kidobni vagy megsemmisíteni a felesleget. A mezőgazdasági minisztérium adatai szerint hatmillió olasz állampolgár szorul élelmiszersegélyre, és az is cél, hogy a nekik juttatott évi 550 ezer tonna élelmiszersegélyt már az idei évtől kezdve egymillió tonnára emeljék.

Franciaországban egy hónappal ezelőtt fogadtak el hasonló intézkedést. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik