Nagyvilág

Megbüntették a magyargyűlölő román tévést

24.hu
24.hu

2016. 03. 17. 18:42

Radu Banciu tévés a román médiahatóság előtt tisztázhatta volna magát, de inkább nem tette. Legalább kiderült, őszintén gondolja, hogy a magyarok olyanok, mint az Iszlám Állam.
Korábban a témában:

Idegengyűlölő kijelentésekért és etnikai gyűlöletszításért 50 ezer lejre (3,5 millió forint) bírságolta a román Országos Audiovizuális Tanács (CNA) a B1 hírtévét csütörtökön, Radu Banciu műsorvezető sorozatos magyarellenes kijelentései miatt. A B1 Lumea lui Banciu (Banciu világa) című műsorának készítője a magyarokat az Iszlám Államhoz hasonlította és olyan kijelentéseket tett, hogy minden magyar Románia ellensége, “velejéig szélsőséges, akárcsak a muzulmánok”, és “egy sem állíthatja közülük, hogy ez nincs a génjeibe kódolva”.

A médiahatóság – Turos Lórándnak, a testület magyar tagjának a kezdeményezésére – vizsgálta, miként foglalkoznak a román hírcsatornák és a köztévé annak a kézdivásárhelyi férfinak az ügyével, akit az ügyészség azzal gyanúsít, hogy házi készítésű bombát akart felrobbantani december 1-én, Románia nemzeti ünnepén. A “magyarságot kollektív bűnösként beállító műsorok, napokig tartó uszítás” miatt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is feljelentéssel fordult a CNA-hoz.

A legkirívóbb törvénysértést a B1-nél tapasztalták, az Antena 3 csatornát pedig figyelmeztetésben részesítették valótlan állításokért, bizonyítékok nélküli vádaskodásért – közölte az MTI-vel Turos Lóránd.

“Nagyon éles vita volt a CNA nyilvános ülésén, amelyre Radu Banciu is eljött. Mi azt gondoltuk, hogy szerepet játszik, de gyakorlatilag komolyan úgy gondolja, hogy minden magyar Románia ellensége. Egyáltalán nem tűnt úgy, hogy viccnek szánja” – részletezte a CNA tagja. Felidézte, a B1 csatornát Banciu műsora miatt törököket, muzulmánokat sértő kijelentésekért kétszer is megbüntették, egyszer 20 ezer, második alkalommal pedig 30 ezer lejre. Az RMDSZ csütörtöki hírlevelében Kovács Péter, a párt ügyvezető elnöke reagált a CNA döntésére.

Médiamanipuláció és nem kevés súlyos torzítás hangzott el a Realitatea, Antena3, RTV és B1 televíziók műsorában a kézdivásárhelyi események kapcsán, amelynek egyértelműen az volt a célja, hogy rossz színben tüntessék fel a magyar közösséget. Ez a napokon át tartó uszítás hosszú távon is veszélyezteti a többség és kisebbség viszonyát, képes lehet lerombolni azt a toleranciát és társadalmi békét, amelyet a román és a magyar kisebbség 26 év alatt kiépített.

Romániában december óta előzetes letartóztatásban van a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) két székelyföldi tisztviselője, akiket az ügyészség terrorcselekmény előkészítésével gyanúsít az egyikük otthonában talált 400 petárda és több lehallgatott beszélgetés alapján – írja az MTI.

Developing programming and coding technologies. Website design. Programmer working in a software develop company office.
Legyél te a címlaposunk!
Mondd el véleményed és nyerj!
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

U.S. President Donald Trump listens during a discussion at the Generation Next forum in the Eisenhower Executive Office Building in Washington, D.C., U.S., on Thursday, March 22, 2018. Trump today took his boldest step to level the economic playing field with China, ordering sweeping tariffs on Chinese goods in a move that could escalate already tense trade relations between the worlds two biggest economies. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.