Nagyvilág

Három izraeli üzletembert tartóztattak le Romániában

Három izraeli üzletember előzetes letartóztatását rendelte el kedden a brassói ítélőtábla egy korrupciós ügyben, amelyben a nyomozás egy illegális ingatlan-visszaszolgáltatás kivizsgálására irányul. A bíróság 30 napos előzetes letartóztatást rendelt el többek között a Forbes folyóirat által 3,6 milliárd dollárra becsült vagyonnal rendelkező Benjamin Steinmetz üzletember ellen, valamint két izraeli politikai tanácsadó és üzletember, Tal Silbertsein és Shimon Sheves ellen. Sheves az 1995-ben meggyilkolt Jichák Rabin volt izraeli miniszterelnök kabinetfőnöke volt.

A román korrupcióellenes ügyészség egy negyedik üzletember, Moshe Agavi letartóztatását is kérte, de a bíróság ezt elutasította, így ő szabadlábon védekezhet. Az ügyészség azért kérte a letartóztatásukat, mert szerintük az üzletemberek kivonják magukat az eljárás alól. A bíróság ítélete még nem jogerős, így a nemzetközi körözést ellenük csak akkor bocsáthatják ki, ha egy felsőbb fokú bíróság is helybenhagyja a brassói ítélőtábla döntését.

Elképesztő kár

Az ügyben tavaly decemberben indult vizsgálat egy törvénytelen ingatlan visszaszolgáltatás miatt, aminek nyomán a vádhatóság szerint 136 millió euróval (42,9 milliárd forint) károsították meg a román államot. Paul herceg, az 1881 és 1947 között uralkodott román királyi család egyik el nem ismert sarja, a bukaresti növénytani kutatóállomás és egyéb, a kommunista rendszer által államosított ingatlanokat kérte vissza. Majd miután négy évig nem kapott választ, az ügyészség szerint felbérelte Remus Truica üzletembert, Adrian Nastase volt szociáldemokrata miniszterelnök tanácsadóját, hogy szerezze vissza az ingatlanokat.

Az ügyészek szerint a négy izraeli üzletember pénzt adott a román restitúciós hatóság tagjai megvesztegetésére, hogy Paul javára döntsenek, és sürgessék meg az ügyészség szerint illegális visszaszolgáltatást. A herceg ezért cserében a visszakövetelt ingatlanok 50 százaléktól 80 százalékig terjedő értékrészét ígérte az üzletembereknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik