Nagyvilág

“Együtt kell működni Törökországgal, de nem mindenáron”

Szükséges a Törökországgal való együttműködés, de nem mindenáron - jelentette ki Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter a ZDF német televíziónak csütörtök reggel adott interjújában. Délután kezdődik el az a kétnapos uniós csúcsértekezlet, amelynek középpontjában a Törökországgal folyamatban lévő tárgyalások folytatása és az EU-török megállapodás véglegesítése áll majd.

A reggeli miniszteri kijelentés összecseng Werner Faymann osztrák kancellár véleményével, aki a tárgyalásokat szintén szükségesnek tartja a migráció kezelésére, azonban a szerdai parlamenti felszólalásában már úgy fogalmazott, hogy a vízummentességgel és a csatlakozási tárgyalásokkal összefüggésben nem tenne engedményeket Törökország javára. Továbbá a kancellár szerdai parlamenti felszólalásában úgy fogalmazott, hogy a török tárgyalásokat a jobb határvédelem miatt kell folytatni és reméli, hogy az uniós csúcson véget vetnek majd a menekültek korlátlan átengedésének, illetve az anyagi támogatást nem Törökországnak, hanem a menekültek számára folyósítaná.

Az ankarai politikai vezetés viszont továbbra is pénzügyi támogatást vár a szíriai menekültek ellátására, illetve az uniós csatlakozási eljárásban új fejezetek megnyitását is kéri az Európai Uniótól, valamint azt, hogy legkésőbb június végéig töröljék el az uniós vízumkényszert a török állampolgárokkal szemben. Az osztrák belügyminiszter szerint nem szabadna a vízumkötelezettség eltörlésével jutalmazni Törökországot annak fényében, hogy Ankara korlátozza a sajtószabadságot. Továbbá hozzátette még, hogy az uniónak nem szabad lemondania a saját értékeiről a megegyezés érdekében.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik