Nagyvilág

Több mint egy éve az isztambuli repülőtéren rekedt egy szír menekült

Egy ablaktalan, állandóan kivilágított helyiségben kénytelen vesztegelni, mert sehová nem engedik be.

Több mint egy éve kénytelen az isztambuli repülőtéren élni egy szíriai menekült, akitől a török hatóságok megtagadták a belépést. Fádi Manszúr esetére az Amnesty International derített fényt. A jogvédő szervezet felszólította a török hatóságokat, hogy engedjék belépni a férfit, a nemzetközi jognak megfelelően.

Manszúr 2012-ben menekült a háború elől Szíriából Libanonba. Onnan Malajziába utazott, ahonnan kiutasították. 2015. március 15-én az isztambuli repülőtéren vették őrizetbe, ahol a „problémás utasok” számára fenntartott, ablaktalan, állandóan kivilágított térben tartották fogva novemberig. Libanonba utazott volna, onnan azonban visszafordították Isztambulba.

A férfi azt mondta: jelenleg az az egy álma, hogy sötétben alhasson. Az Amnesty szerint kegyetlen, embertelen és lealacsonyító az, ahogy bántak a férfival.

Az eset hasonlít a Steven Spielberg rendezésében készült filmhez, melyben a Tom Hanks által megformált főszereplő a new yorki repülőtéren reked, miután papírjai az országát megrázó forradalom miatt érvényüket vesztik. A filmet az iráni Mehran Karimi Nasszeri története inspirálta, aki 18 évet volt kénytelen eltölteni a párizsi Roissy repülőtéren. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik