Nagyvilág

Három embert ölt meg egy medve

Végzett két gyanútlan falusival, majd széttépte a befogására induló természetvédelmi őrt is Indiában.

A két falusi gyűjtögetni indult az erdőbe, de nem tértek vissza, ezért a falubeliek keresésükre indultak. Már csak szétmarcangolt holttestüket találták meg, ekkor értesítették a rendőrséget. Az állat felkutatására indult egy természetvédelmi őr, hogy befogja, de őt is megölte:

Az állat nagyon agresszív volt. Azonnal végzett a kollégával. Nem volt más választásunk, minthogy agyonlőjük

– közölte a rendőrség.

A tettes egy ajakos medve volt, amely valójában nem egy óriás, legalábbis a grizzlyvel összehasonlítva. Nyilvánvalóan az embernél így is lényegesen erősebb: hossza 140-190 centi, marmagassága 60-90. A nőstények tömege 55-95 kiló, a hímek viszont akár 145 kilósak is lehetnek. Életmódja békés: termeszeket, hangyákat gyűjtöget, gyümölcsök, magok után kutat, de megdézsmálja a szántóföldi növényeket is, és nem veti meg a dögöt. Vadászik is, de csak apró állatokra.

Veszélyeztetett faj, állománya az utóbbi időben vészesen megritkult főleg a vadászat és élőhelye eltűnése miatt. Cshattíszgarh állam Mahaszamund körzetében, ahol az eset történt, több száz ajakos medve él, és ez nagy baj lehet. A helyiek rettegése és bosszúvágya tovább pusztíthatja az állományt, és egy pillanat alatt dugába döntheti természetvédők és a hatóságok ember és állat békés együttélése érdekében tett sokéves erőfeszítéseit.

(Kiemelt képünkön egy ajakos medve. Forrás: Wikipedia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik