Nagyvilág

Az Iszlám Állam elleni háború utolsó nagy fejezete kezdődik

A koalíciós erők hamarosan megkezdik Moszul ostromát. A felkészülésről, a pesmergák szerepvállalásáról és az etnikai tisztogatásokról Dzsábál Javar altábornagyot, a kurd Pesmerga Minisztérium szóvivőjét kérdeztük.

Jelenleg mindenki Moszul ostromáról beszél. Hogyan áll az Iszlám Állam elleni háború Irakban?

2014-ben az ISIS-nek sikerült Moszul, Szalahadin nagy részét megszereznie, valamint Kurdisztánban Kirkuk, Szindzsár, Makhmúr és Dzsalaúla kisebb részéhez is hozzájutott. A nemzetközi támogatásnak köszönhetően, melyek mind az iraki hadsereget, mind a kurdokat segítették légicsapásokkal és fegyverekkel, sikerült megállítanunk az offenzívát. A pesmergák idáig az ISIS által elfoglalt területek több mint 95 százalékát fel tudták szabadítani.

Hasonlóan járt el az iraki hadsereg is, Szalahadin, Dijala és nemrég Ramadi nagy részét visszafoglalta, jelenleg kisebb területek felszabadításán dolgozik. Úgy gondolom, ebben az évben át fogják venni az ellenőrzést Moszul felett is. 2016 végéig mindenképp be fognak jutni Moszulba, és felszabadítják az ISIS megszállása alól.

mapjó
forrás: Jászberényi Sándor

Lehet tudni valamit a időzítésről, az ütemtervről?

Nem, ez csak az én véleményem. A pesmergák készen állnak. Bármikor, bárhogyan is történjen, csak előre juthatunk, csak előnyre tehetünk szert. Együtt kell dolgoznunk az iraki hadsereggel, közösen kell végrehajtanunk a támadást, de a hadseregnek még fel kell szabadítania néhány területet, mielőtt elkezdődne a moszuli hadművelet.

Jól működő a kapcsolat az iraki hadsereggel? Mivel 2014-ben felmorzsolódott a hadsereg az ISIS-szel való harcokban, azóta új hadsereg formálódott, és ott vannak a Hasd Al-Sábi irreguláris erői is.

Fontos tudni, hogy az iraki hadseregnek csupán négy hadosztálya semmisült meg a 2014-es harcokban, mégpedig a második, a harmadik, a negyedik és a tizenkettedik. Még így is több mint 10 hadosztály harcra kész a 14-ből. Eredetileg 14 hadosztályból állt a teljes iraki hadsereg, most még továbbiakat is alakítottak. A tizenötödik egység például jelenleg Makmúrban tevékenykedik. A Hasd al-Shábit, az önkéntes milíciákat Bagdadnál vetették be, mikor az ISIS közel került a városhoz. Ekkor a hadsereg a síita harcosokból álló önkéntes erőkkel együtt védte Bagdadot.

forrás: Jászberényi Sándor
forrás: Jászberényi Sándor

A Hasd al-Sábi nyilvánvalóan Irán proxi serege. Az a hír járta, hogy Tikritnél véres mészárlásba kezdtek, tulajdonképpen kivégeztek minden szunnitát. Moszulban jóval kevesebb a kurd lakosság, mint mondjuk Kirkukban. Ha a Hasd al-Sábi is részt vesz a moszuli műveletben, van rá lehetőség, hogy újabb etnikai tisztogatásba kezdjen?

Hallhatta, hogy hasonló dolog történt Szalahadinban is. A Hasd al-Sábiból bár nem mindenki, de néhány harcos bosszúálló hadjáratba kezdett és ártatlan szunnita embereket gyilkolt meg. Ramadiban azonban már az iraki hadsereg kontrollálta a helyzetet, senkinek sem hagyta, hogy bosszút álljon, és a Szalahadinban történtek után erre különösen figyel. Moszul felszabadításánál is ügyelni fog erre, nem fogja hagyni, hogy hasonló dolgok történjenek. Nem lesz etnikai tisztogatás.

Milyen mértékben fognak a pesmergák részt venni a moszuli műveletben?  Az Egyesült Államok nem küld szárazföldi csapatokat, az iraki hadseregnek egyedül kell bejutnia a városba. A pesmergák is mind ott lesznek az oldalukon, együtt veszik be a várost vagy a pesmerga erők kevesebb szerepet vállalnak, és csak támogatják az iraki csapatokat?

A pesmerga erők kezdik meg a felszabadítást. A térségben Moszul határánál, Szindzsárnál, Moszultannál, Basikánál és Mahkmurnál található pesmerga egységek vesznek részt benne, és a Tigris folyó északi része felől közelítenek majd.

khanakin3 154

Aggasztó híreket hallani a moszuli gátról. Befolyásolhatja a gát állapota a támadás idejét? Úgy hallottam, bármelyik pillanatban összeomolhat, és különösen veszélyes most a tavaszi vizek megindulásakor.

Nem állnak rendelkezésemre technikai információk a gátról. A problémáról azonban tudunk. Jelenleg amerikai és olasz szakértők foglalkoznak, szerződtek is már rá olasz cégekkel, hogy végrehajtsák a javításokat. Ha mégis összeomlik a gát, az súlyos következményekkel fog járni a folyó egész vonalán, hiszen akár 6 méterrel is megemelkedhet a vízszint. Ez a Tigris mentén mindenhol, Moszultól Bagdadig problémákat okozna.

Arról számoltak be a televízióban, hogy a pesmergák már bombázzák Moszult. Mi történik most, mit lehet tudni a stratégiáról?

Rengeteg fegyverre, felszerelése lenne szükség, hogy egyből a városba jussunk és az igazat megvallva, mi nem rendelkezünk ennyivel. Idáig a Moszul környéki helyeket, például Szindzsárt, a város közvetlen szomszédságában álló területeket szabadítottuk fel, Moszul bombázására azonban egyáltalán nem került sor. A város körül tevékenykedünk.

Szóval el szeretnék szigetelni Moszult a külvilágtól?

Jelenleg még nincs semmilyen tervünk, nincs amit megvitassunk. Csak annyit mondhatok, hogy amiket hall, azt csak a média szülte. Továbbá, háborús időben nem is tudnék sok mindent elárulni a tervünkről. Abban azonban biztos lehet, hogy mindent megteszünk, hogy megszerezzük Moszult, támadunk keletről, nyugatról, északról, minden oldalról.

Az iraki háború alatt az amerikai erők nagy ellenállásba ütköztek Falludzsa városánál, ami körülbelül hússzor kisebb, mint Moszul. Mit gondol, mennyi időbe fog telni, hogy átvegyék Moszul felett a hatalmat, hosszú háborúra számít vagy könnyedén beveszik majd a várost?

Még nem tudom, hogy pontosan hogyan fog történni és mennyi ideig fog tartani, de biztosan meg fog történni. Nem jósolhatunk meg semmit, de ha Szindzsár példájából indulunk ki, ott sem tudhattuk, hogy könnyű dolgunk lesz-, vagy sok időbe telik a felszabadítás. Végül egy nap alatt sikerült véghez vinnünk, mert az ISIS-harcosok nagy része kivonult a városból. Moszul esetében sem tudhatjuk, mi vár ránk.

Moszul egy emblematikus városnak mondható, hiszen az ISIS tulajdonképpen Irak fővárosának nyilvánította.

Igen, egyetértek, Moszul valóban nagyon fontos az ISIS számára, de az is megtörténhet, hogy már az operáció kezdetekor elhagyják a várost, hiszen légicsapások százai zúdulnak majd rájuk, az összes állásukat támadás fogja érni.
Ugyanakkor azt is figyelembe kell venni, hogy az ISIS fennmaradása a térségben nem csupán katonai, hanem politikai döntéseken is múlik. Az is lehet, hogy az ISIS támogatói is felkészülten várják a műveletet és bele fognak szólni az események alakulásába.

Beszéljünk egy kicsit az ISIS-ről. Olyan pletykákat hallottam, hogy kémiai fegyverek bevetésére készülnek, improvizált robbanóeszközöket (improvised explosive devices, IED) gyártanak. Van ehhez az ISIS-nek felszerelése vagy külföldi segítséget kap hozzá?

A legtöbb vegyi fegyvert és házilag gyártott bombát az iraki hadsereg által hátrahagyott felszerelésből készítik, vagy olyan vegyszerekből, melyeket a vizek tisztítására szoktak használni. Az ilyen kémiai fegyverek általában olyan alapanyagokból készülnek, melyek szabadon beszerezhetőek bármelyik boltban.

Az ISIS használt ilyen saját maga által készített fegyvereket Szindzsárnál, a moszuli gátnál és Makhműrnál is, azonban nem hozott számukra nagy hasznot, egyetlen pesmergát sem öltek meg vele. Kellemetlen mellékhatásai vannak csupán, mint például a szívdobogás vagy a szemek kivörösödése. Nagyobb a pszichológiai hatásuk, mint a valódi katonai erejük, ezzel próbálják elijeszteni az embereket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik