Nagyvilág

1979 óta tartó elnökségét szakítja meg Santos úr

Az angolai elnököt senki se tudta kiugrasztani az elnöki székből, de így 70 felett már úgy érzi, ideje átadni a széket valaki másnak.

José Eduardo dos Santos angolai elnök pénteken bejelentette, hogy tervei szerint 2018-ban leköszön államfői hivataláról. A 73 éves politikus 1979 szeptembere óta áll megszakítás nélkül a délnyugat-afrikai ország élén, és ezzel a kontinensen a második leghosszabb ideje hatalmon lévő államfő. Dos Santost csupán Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, Egyenlítői-Guinea elnöke előzi meg, akit egy hónappal korábban, 1979 augusztusában iktattak be.

A kontinensen a második legnagyobb kőolajtermelő országnak számító Angolában 2017-ben tartják a következő választásokat, és így dos Santos mandátuma jövőre jár le. Arra nem adott magyarázatot az elnök, hogy miért a következő évben tervez pontot tenni pályafutása végére. Az elnök pártja, a Népi Mozgalom Angola Felszabadításáért (MPLA) központi bizottságának ülésén tett bejelentést. E gyűlés célja, hogy előkészítse a párt következő kongresszusát, ahol dos Santos lehetséges utódáról döntenek.

Az angolai alkotmány alapján az afrikai országban nem tartanak közvetlen elnökválasztást, hanem a parlamenti választásokon győztes párt vezetőjét nevezik ki államfővé. Harminchét éve tartó kormányzását dos Santos arra használta fel, hogy megerősítse hatalmát, így az államfői pozíción kívül a hadsereg vezetőjévé, kormányfővé és rendőrfőnökké nevezték ki. Ezen felül ő nevezi ki Angola legfőbb bíráit.

Az egykori portugál gyarmat 1975-ben nyerte el függetlenségét, és azonnal polgárháború tört ki a Kuba és Szovjetunió által pártfogolt MPLA, valamint a dél-afrikai és amerikai támogatást élvező Nemzeti Unió Angola Teljes Függetlenségéért (UNITA) között. 1991-ben dos Santos tűzszünetet kötött Jonas Savimbivel, az UNITA vezetőjével, majd a következő évben rendezett választásokat az MPLA nyerte meg. A vesztes UNITA újrakezdte a harcot, ami csak Savimbi 2002-ben bekövetkezett halálával ért véget. A 27 éves polgárháborúban másfél millióan haltak meg és négymillió ember vesztette el otthonát – írja az MTI.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik