Nagyvilág

Keresztényeket mészároltak le az angolai hatóságok

Több mint ezer embernek nyoma veszett, a razzia helyén vér- és golyónyomokat, a közelben tömegsírokat találtak. A kormány tagad.

Több mint ezer embert ölhettek meg az angolai hatóságok, amikor rajtaütöttek egy keresztény szektán – közölték helyi ellenzékiek és emberi jogi aktivisták.

Katonák és rendőrök azért támadtak április 16-án „A világ fénye” nevű vallási csoportra, mert az állítólag szembeszegült a kormánnyal. Az angolai rendőrség ezzel szemben azt állította, hogy csak a vallási gyülekezet vezetőjét akarták elfogni, és „mindössze tizenhárom orvlövészt” öltek meg a művelet során. A hatóság álláspontja szerint a szektatagok megöltek kilenc rendőrt, ezért hajtották végre az akciót.

A harminchat éve uralkodó Eduardo dos Santos angolai elnök azzal vádolta a szektát, hogy arra kényszeríti tagjait: zárkózzanak el a világtól és dacoljanak Angola törvényeivel.

A hatóságok a művelet után lezárták az érintett területet, azóta senki nem látta az ott élőket. Kiégett járművek, golyó- és vérnyomok viszont vannak. Egy helyi aktivista elmondta: a razziában több száz rendőr vett részt gépfegyverekkel, aknavetőkkel, rakétavetőkkel felszerelve. Egy másik aktivista azt írta: a rajtaütés során házakat gyújtottak rá a bennük lakókra, sokan az utolsó pillanatig imádkoztak, de megkülönböztetés nélkül „kaszálták” le az embereket. A környező falvakban tömegsírokra bukkantak.

Az ellenzék független nyomozást kér az ENSZ-től, az érintett tartomány vezetője ugyanis nem akar vizsgálatot indítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik