Külföld

ENSZ-biztos: nemzetközi jogba ütközhet az EU-Törökország alku

24.hu
24.hu

2016. 03. 10. 17:04

Humanitárius segítőkészség helyett ádáz versenyfutás zajlik a kiutasításért – mondta a tisztviselő.

A nemzetközi jog alapján illegálisnak minősülő, kollektív és önkényes kiutasításokhoz vezetne az EU és Törökország közti alku megvalósulása – figyelmeztetett az ENSZ emberi jogi főbiztosa Genfben.

Zeid Raad al-Husszein az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa előtt tartott évértékelő beszédében arra szólította fel Brüsszelt, hogy emberségesebb, az emberi jogokkal nagyobb összhangban lévő intézkedéseket fogadjanak el a március 17-én folytatódó egyeztetéseken. „A visszaküldés politikájának meg kell felelnie a nemzetközi emberi jogi előírásoknak” – szögezte le al-Husszein.

A főbiztos bírálta, hogy Európában a humanitárius segítőkészség helyett „egyre ádázabb versenyfutás zajlik azért, hogy ki tudja hamarabb kiutasítani a migránsokat”. Úgy vélte: a határok lezárása és a korlátozások nem teszik lehetővé a menekülés hátterében álló okok egyéni vizsgálatát, így megsértik a nemzetközi és európai jogot.

Al-Husszein kitért a török ellenzéki Zaman újság állami ellenőrzés alá helyezésére is, amiről azt mondta: a sajtó- és médiaszabadság terén tapasztalt aggasztó fejlemények sorozatába illeszkedik. Kitért az orosz kormány felől érkező jelzésekre is, amelyek arra a szándékra utalnak, hogy bezáratnák az Emberi Jogi Tanács moszkvai irodáját. Azt mondta: Oroszországban az Emberi Jogi Tanáccsal inkább több, mint kevesebb együttműködésre van szükség, a jogvédők és civil szervezetek egyre zsugorodó mozgásterére való tekintettel. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

Szigetvár, 2016. szeptember 7.
Vass Péter, Szigetvár polgármestere köszönti az ünnepségsorozatra érkező Áder János köztársasági elnököt a szigetvári polgármesteri hivatal előtt 2016. szeptember 7-én, a Zrínyi-emlékévben.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.