Külföld

Csehszlovák ügynökakták kerültek fel az internetre

24.hu
24.hu

2016. 03. 10. 18:42

Regisztráció után bárki böngészheti az állambiztonsági múlt dokumentumait.

Az interneten nyilvánosságra hozták a volt csehszlovák kommunista Állambiztonsági Hivatal archívumának egy részét – közölte a cseh Totalitárius Rendszereket Kutató Intézet.

A dokumentumokat eddig csak az intézet központjában lehetett kutatni. Tekintettel arra, hogy érzékeny dokumentumokról van szó, a hozzáférést ezentúl is szabályozzák: az érdeklődőknek előbb személyesen fel kell keresni az intézet prágai vagy brünni kirendeltségét és regisztrálnia kell magát, ezután kap hozzáférést.

Első körben 300 ezer oldalnyi dokumentumot tettek elérhetővé, amit bővíteni fognak. Pavel Ryjácek, az intézet szóvivője szerint az intézkedéssel elsősorban a kutatóknak segítenek, most azok a dokumentumok váltak könnyebben hozzáférhetővé, amelyek iránt a szakértők és a közvélemény a leginkább érdeklődnek. A dokumentumokból jól kirajzolódik az egykori titkosszolgálatok működése és tevékenységi köre – mondta. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2017. március 20.
Idős nyugdíjas nő távozik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ügyfélszolgálatának épületéből a főváros XIII. kerületében, a Váci út 73-nál.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.