Nagyvilág

Csaknem egymillió menekült érkezett Görögországba 2015 utolsó negyedévében

A hideg hónapokban is magas számú, csaknem fél millió illegális bevándorló érte el Görögországot 2015 utolsó három hónapjában. A nyugat balkáni útvonalon a szám lényegében ugyanennyi – írta meg a Frontex összesítése alapján a Reuters.

Az európai határőrizeti ügynökség adatai szerint Törökországból összesen 484 ezer menekült lépett a görög szigetekre tavaly október és december között, míg a nyugat-balkáni útvonalon 466 ezer bevándorlót regisztráltak. Ők valószínűleg Szerbián keresztül utaztak és Horvátországban léptek be újra az EU-ba.

Ez a 978 ezer csak azoknak a száma, akik a zöldhatáron, nem pedig a hivatalos határátkelő helyeken jöttek az EU-ba, mégis rekordnak számít a Frontex 2007-től kezdődő adatgyűjtési történetében. A Törökországból Görögországba érkezők közül 46 százalék vallotta magát szírnek, és 28 százalék afgánnak.

A Líbiából Olaszországba vándorlók mutatói némi esést mutatnak, ugyanakkor a Marokkóból Spanyolországba érkezők száma, ha nem is drámaian, de nőtt. A nyugat-mediterrán térségben kétezer-nyolcszáz illegális határátlépést rögzítettek, dupláját az előző év hasonló szakaszához képest.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik