Nagyvilág

Két japán metróvezető bíróságra megy, mert le akarják borotválni a szakállukat

Bírósági keresetet nyújtott be két oszakai metróvezető szerdán a város ellen, mivel elmondásuk szerint csökkentették a fizetésüket kiegészítő pénzbeli jutalmakat, amiért nem voltak hajlandóak leborotválni a szakállukat.

“A szakállnövesztés az egyéni szabadság része, ugyanúgy, mint a hajviselet vagy a ruha megválasztása. A város viseleti előírásai megsértik ezt az alkotmány által garantált szabadságot” – olvasható a bírósághoz benyújtott jogi keresetben.

Az oszakai közlekedési vállalat ötvenes éveikben járó alkalmazottai az elmaradt bónuszok megfizetése mellett fejenként 2,2 millió jen (5,5 millió forint) jóvátételt követelnek az ügy okozta lelki gyötrelemért.

A két férfi már több mint tíz éve szakállt viselt, amikor 2012-ben a közlekedési vállalat új magatartási kódexet vezetett be, ennek részét képezte a szakállviselés tilalma is.

A felperesek szerint mivel visszautasították, hogy szakálluk levágásával tegyenek eleget az előírásoknak, rosszabb személyes értékeléseket kaptak, amiért csökkentek az általuk kapott juttatások.

“Sosem hanyagoltam el a szakállam ápolását, és sohasem kaptam panaszt az utasoktól a szakállam miatt. Egyszerűen nem tudom elfogadni, hogy azt mondják, ápolatlan vagyok csak azért, mert szakállat viselek” – nyilatkozta az egyik metróvezető.

Josimura Hirofumi, Oszaka jelenlegi polgármestere az üggyel kapcsolatban elmondta: az előírások az utasok kellemesebb utazását szolgálják, és egyáltalán nem túlzóak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik