Nagyvilág

EP-képviselők követelnek szankciókat Putyin ellen az elrabolt ukrán pilótanő miatt

Magyar politikusok is vannak a követelés aláírói között.

Több mint ötven európai parlamenti képviselő azzal fordult az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjéhez, hogy hozzanak büntetőintézkedéseket mások mellett Vlagyimir Putyin ellen, a Nagyija Szavcsenko ukrán pilóta elrablásában és bebörtönzésében játszott szerepe miatt.

A képviselők beutazási tilalommal és vagyonbefagyasztással sújtanák a felelősöket. A levélhez csatolt listán Putyin mellett 28 orosz állampolgár szerepel, köztük Alekszandr Bortnyikov, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat igazgatója és Alekszandr Basztrikin, a Szövetségi Nyomozó Bizottság elnöke.

A büntetőintézkedésekről a tagállamok külügyminisztereit tömörítő tanács dönthet.

A kezdeményezők meggyőződése, hogy az EU nem várhat tovább a válasszal a nemzetközi jog és a minszki megállapodások szégyenteljes és égbekiáltó megsértésére.

Az aláírók közt van Jacek Saryusz-Wolski és Jerzy Buzek néppárti, valamint Szanyi Tibor szocialista és Jávor Benedek zöldpárti képviselő is.

A 34 éves Nagyija Szavcsenkót 2014-ben szakadárok fogták el és átadták az orosz hatóságoknak, akik azzal vádolják, hogy köze van két orosz újságíró halálához, mert megadta a tüzérségnek tartózkodási helyük koordinátáit. Szavcsenko viszont kitart amellett, hogy a tévések halálakor ő már a szakadárok fogságában volt.

Az ukrán álláspont szerint a pilótát elrabolták, és kijárna neki, hogy ne köztörvényes bűnözőként, hanem hadifogolyként kezeljék. Az orosz ügyészség Szavcsenkóra 23 év szabadságvesztést és nagy összegű pénzbüntetést kért. A fogvatartott pilóta az ivóvizet is elutasítva éhségsztrájkba kezdett. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik