Nagyvilág

Elitegységekkel csapott le az USA Szomáliára

Szomália AU (szomália, afrikai unió, )
Szomália AU (szomália, afrikai unió, )
Az Egyesült Államok ismét belenyúlt a szomáliai darázsfészekbe, különleges egységek a szárazföldön likvidálták az al-Shabaab terrorcsoport egy vezetőjét.

Szárazföldi akciót hajtottak végre szerdán az al-Shabaab iszlamista csoport ellen amerikai különleges egységek Szomáliában, és a szervezet több mint tíz tagjával végeztek – számoltak be szomál források. Név nélkül nyilatkozó amerikai tisztviselők megerősítették a rajtaütést. Kiemelték a szomáliai katonák segítségét, nem nyilatkoztak azonban a halálos áldozatokról.

A szomáliai hírszerzés munkatársa az AP amerikai hírügynökségnek azt mondta, az akció célja az al-Shabaab egyik magasrangú tagjának kézre kerítése volt a déli Awdhegle városban. A katonák a terrorcsoport ellenőrizte várostól néhány kilométerre kiugrottak az őket szállító helikopterekből, majd a helyszín megközelítése után heves tűzharcba kerültek a szélsőségesekkel, és végeztek a célszeméllyel.

Sejk Abdiaszisz Abu Muszab, az al-Shabaab szóvivője a terrorcsoport online rádiójának azt mondta, hogy a külföldi erők két helikoptert vetettek be, és az al-Shabaab egy tagja vesztette életét. Ezzel párhuzamosan autóba rejtett pokolgép robbant a fővárosban, Mogadishuban, a rendőrakadémia közelében. A merényletben három rendőrtiszt és egy civil meghalt.

Az amerikai hadsereg a múlt hét végén légicsapást mért az iszlamista csoport egyik kiképzőtáborára. A támadásban – amerikai közlés szerint – a terrorszervezet több mint százötven tagja vesztette életét. Az utóbbi néhány évben az amerikai különleges egységek mintegy ötven tagja felváltva hajt végre bevetéseket Szomáliában. Az országban ezek a legnagyobb méretű katonai akciók az 1993-as szomáliai beavatkozás óta, amiben az Egyesült Államok súlyos veszteségeket szenvedett el.

Az al-Kaida terrorhálózathoz kötődő al-Shabaab gyakran hajt végre terrortámadásokat Szomáliában, és célja, hogy megdöntse a nyugati hatalmak által támogatott kormány uralmát – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik