Nagyvilág

A külügy is vizsgálja a jobbikos kitiltását Erdélyből

szávay (szávay istván, )
szávay (szávay istván, )
Szávay Istvánt be sem engedték Romániába, a külügy meg magyarázatot vár a szomszéd országtól.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) lépéseket tett azért, hogy tisztázzák, miért nem engedték be Szávay Istvánt, a Jobbik alelnökét Romániába. A tárca szerdai közleményében azt írta: miután a KKM tudomást szerzett Szávay három évre szóló kitiltásáról, a bukaresti magyar nagykövetség diplomáciai jegyzékben azonnali tájékoztatást kért a román külügyminisztériumtól. Felvették a kapcsolatot a román belügy illetékes államtitkárságával is és találkozót kezdeményeztek az ügy tisztázásáért.

Szávay István szerdai közleményében azt írta, kedden Erdélybe utazott volna, hogy részt vegyen a székely szabadság napján, valamint sajtótájékoztatót és lakossági fogadóórát tartott volna Kolozsváron, Székelyudvarhelyen és Szatmárnémetiben is. Csaknem félórás várakoztatás után az ártándi román határállomáson közölték vele, nem mehet tovább, mert három évre kitiltottak az országból. A határőr arról tájékoztatta, hogy a kitiltásáról szóló döntés 2015. október 21. óta érvényes.

Két éve négy magyar állampolgárnak, köztük a Jobbik két országgyűlési képviselőjének, Szávay Istvánnak és Zagyva György Gyulának tiltották meg, hogy belépjen Romániába egy évig. Akkor Monica Dajbog, a román belügy szóvivője azt mondta, a négy magyar állampolgárt azzal gyanúsítják, hogy szélsőségesen nacionalista tevékenységet folytató szervezetek tagjai, amik Románia nemzetbiztonságát és közrendjét veszélyeztetik – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik