Nagyvilág

Vajdasági irodája miatt idézték be Szerbiában a jobbikos képviselőt

Szávay azzal védekezik, hogy nem párttevékenységet folytat, hanem a határon túli magyarokat képviseli.

Szerbiában bíróságra idézték Szávay István jobbikos országgyűlési képviselőt, amiért képviselői irodát üzemeltet Zentán. A hatóságok szerint párttevékenységet folytat, erre viszont csak Szerbiában bejegyzett pártoknak van lehetőségük. 120-130 ezer forintos büntetésre számíthat, de az Origónak azt mondta: semmiképpen nem fizet, az ügyet akár Strasbourgig is elviszi, és a magyar kormánytól vár segítséget.

Szávay legutóbbi zentai fogadóórájának kezdetén három rendőr jelent meg és átadták az idézést. Szerdán reggel kezdődik az ügyben zajló nyílt tárgyalás. A képviselő elárulta, hogy azzal érvel majd, hogy a szerb hatóságok nem következetesek a törvény betartatásában, a horvát pártok például büntetlenül kampányolhattak a választások idején a Vajdaságban, a jelenleg kormányzó Szerb Haladó Párt pedig irodát tart fenn a boszniai Banja Lukában.

„Nem pártirodát működtetek Zentán, hanem országgyűlési képviselőként teljesítem a feladatomat, és képviselem a határon túli magyarokat is” – jelentette ki Szávay.

A képviselőnek Szlovákiában is van egy hasonló ügye: dunaszerdahelyi irodája miatt a pozsonyi parlament törvényt is módosított, ami január 15. óta van életben, ennek ellenére az iroda most is üzemel. A szlovák belügyminisztérium már küldött is megkeresést emiatt Szávaynak, aki ott milliós bírságra számíthat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik