Nagyvilág

Szűkül a török sajtószabadság: ezúttal egy hírügynökséget falt fel az állam

Napokkal a török Zaman médiacsoport állami ellenőrzés alá helyezése után, egy hétfő esti bírósági döntés értelmében a Cihan hírügynökség vezetését is átveszi egy államilag megbízott ügyintéző – közölte honlapján maga a Cihan hírügynökség.

A Zaman és a Cihan médiacsoportot is azzal vádolja a török kormány, hogy kapcsolatban állnak Recep Tayyip Erdogan államfő legnagyobb politikai ellenfelével, a feltételezések szerint az ellenzéki médiában is jelentős befolyással bíró Fethullah Gülen iszlám hitszónokkal. A török elnök azzal vádolja egykori szövetségesét, hogy “párhuzamos államot” és árnyékkormányt épít ki az igazságszolgáltatásban és az államigazgatásban szerzett befolyását felhasználva.

Gülen ellen január elején pert indítottak a török hatóságok, és azzal vádolják, hogy 2013-ban korrupciós botrány kirobbantásával akarta megdönteni az akkor miniszterelnök Erdogan hatalmát. Az 1999 óta az Egyesült Államokban élő hitszónokot több tucat egykori rendőrrel együtt terrorszervezet létrehozásával is vádolják. A Zamant érintő, múlt pénteken született bírósági döntés értelmében a hatóságok nevezik ki a médiacsoport szerkesztőségének és menedzsmentjének vezetőit. Hasonlóképpen járt korábban az ugyancsak Gülenhez kötött Kozak Ipek Holding konglomerátum, amelynek médiavállalkozásait március elején záratták be a hatóságok.

Letartóztatott újságírók

A török hatóságok intézkedései fokozatosan szűkítik az ellenzéki televíziós csatornák és újságok körét az országban. A török sajtószabadságot övező aggályokat Can Dündar, a Cumhuriyet című, a kormányt gyakran bíráló napilap főszerkesztője és Erdem Gül, az újság ankarai tudósítójának esete is alátámasztja. Az újságírókat tavaly novemberben tartóztatták le amiatt, hogy korábban videofelvétellel alátámasztott cikket jelentettek meg arról, hogy Törökország 2014-ben fegyvereket szállított szíriai szélsőségeseknek. Az ügyészség életfogytig tartó börtönbüntetés kiszabását kérte a két újságíróra egyebek között a kormány hatalmának megdöntésére tett kísérlet és kémkedés vádjával.

Március elején a török alkotmánybíróság azonban alkotmányellenesnek ítélte meg az újságírók vizsgálati fogságban tartását, s szabadon bocsátásukról határozott. Erdogan szerint a bírói testület megsértette az alkotmányt, s közölte, nem tartja tiszteletben döntésüket. A török sajtószabadság helyzete miatti aggályaiknak a hétfői EU-török csúcson hangot is adtak európai vezetők.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik